Μυστράς: Ταξίδι στο Game of Thrones της Ελλάδας (video)

Η Πελοπόννησος για μένα έχει μοναδικά μέρη που δεν συναντάς εύκολα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ίσως έχει τις καστροπολιτείες που προσωπικά με μαγεύουν. Μία από αυτές βρίσκεται στο Μυστρά γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, όπου ήταν μία οχυρωμένη ελληνική πόλη και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) στη Λακωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μυστράς: Ταξίδι στο Game of Thrones της Ελλάδας

Κοντά στην αρχαία Σπάρτη, ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

Οδοιπορικό στο Μυστρά

Η βυζαντινή καστροπολιτεία με τα τείχη, τους τρούλους και τα καλντερίμια, ξεχωρίζει από μακριά. Είναι ένα διαμάντι. Η μυστηριακή ενέργεια και γοητεία που εκπέμπονται κάνοντας μία βόλτα εκεί δεν περιγράφονται με λέξεις καθώς πρέπει να νιώσεις αυτά τα έντονα συναισθήματα.

Να σου θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς εγγράφηκε ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κι αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

Όσοι δεν έχετε καταφέρει να επισκεφθείτε την βυζαντινή πολιτεία στη Λακωνία, μπορείτε να ταξιδέψετε νοερά, μέσα από το βίντεο της ομάδας Up Stories.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.