Ο Αλέξης Γεωργούλης στο travelgirl.gr: “Έχω πει και λέω ψέμματα για καλό σκοπό-Αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί”

Τον Αλέξη Γεωργούλη τον είχα συναντήσει πριν από δύο χρόνια περίπου στο μαγαζί που διατηρούσε στο Περιστέρι, το Ρόζα Τσίπουρα και Γούστα. Ευφυής, εύστροφος, με μεγάλες δόσεις έξυπνου χιούμορ και με ευγένεια που σπανίζει στις μέρες μας, σε έκανε να νιώθεις από την πρώτη στιγμή άνετα και ότι μπορεί να εκμυστηρευτείς και το πιο μεγάλο σου μυστικό. Το άστρο του δεν έχει σταματήσει να λάμπει από τότε που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τους δέκτες μας σε ένα από τα πιο πετυχημένα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, “Είσαι το Ταίρι μου”. Πιο ώριμος από ποτέ ενσαρκώνει αυτόν τον καιρό στο Παλλάς, το ρόλο του Ψευτοθόδωρου με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας θετικές κριτικές. Όσο για το αν έχει πει ο ίδιος ψέμματα; Ναι αλλά για καλό σκοπό! Μιλήσαμε για το τι είπε με τον Λάκη Λαζόπουλο όταν τον είδε στο Ζητείται Ψεύτης, για την πολιτική, για τις συνεργασίες του στο εξωτερικό αλλά και τη νέα ταινία που ετοιμάζει σε δικό του σενάριο!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λίγα λόγια για το Ζητείται Ψεύτης και το ρόλο σου

Είναι ένα θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά που έχει γίνει ταινία και μεγάλη επιτυχία στο θέατρο.Η υπόθεσή του είναι ότι ένας πολιτικός που δεν έχει ταλέντο στο να λέει ψέμματα να βρίσκει κάποιον που έχει την άνεση να λέει και τον προσλαμβάνει. Τον σώζει από πολλές καταστάσεις αλλά στο τέλος φαίνεται ότι το ψέμα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. ‘Εχουμε κάνει με τον Πέτρο Ζούλια μία αναπροσαρμογή όχι στην εποχή αλλά περισσότερο στο δέσιμο και στο ρυθμό των σκηνών. Αλλά η ανάγνωση από τον Πέτρο Ζούλια κι από μένα ουσιαστικά είναι ότι ο ψεύτης είναι ο μοναδικός άνθρωπος που λέει την αλήθεια. Εγώ σας το λέω μπροστά σας ότι αυτό είναι ένα ψέμα. Και στο τέλος καταλήγει ότι ο μοναδικός άνθρωπος που βγαίνει και σώζεται ειναι ο άνθρωπος που ξέρει ότι σας λέει ψέμματα.

Είχες ενδοιασμούς για τυχόν συγκρίσεις; Τον φοβήθηκες τον ρόλο;

Όχι δεν μπήκα καθόλου σε αυτήν τη διαδικασία να σκεφθώ ή θα μπορούσα να μιμηθώ κάποιον. Η δική μου προσέγγιση ήταν αυθόρμητη και χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από άλλες προσεγγίσεις γιατί δεν κάθισα να μελετήσω ή να δω άλλους ηθοποιούς σε αυτόν τον ρόλο ιδίως του Ντίνου Ηλιόπουλου που έχει αφήσει εποχή με τις ταινίες στο ελληνικό σινεμά. Επίσης άλλο είναι να υποδύεσαι ρόλο στο σινεμά κι άλλο στο θέατρο. Δεν είχα την τύχη να δω κάποιον σε αυτόν τον ρόλο στο θέατρο.Από τη μία είναι τύχη κι από την άλλη ατυχία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Λάκης Λαζόπουλος ήρθε να παρακολουθήσει την παράσταση. Τι σου είπε;

Δεν κάναμε κριτική πάνω στο έργο. Του άρεσε η προσέγγιση κι η ανάγνωση του έργου. Περισσότερο μιλήσαμε για το ενδιαφέρον που θα είχε αυτό το έργο στο σήμερα. Είναι πολύ επίκαιρο γιατί μιλάει για δύο βασικά θέματα την πολιτική και το ψέμα. Το ψέμα σαν αξία γιατί υπάρχει εδώ και παρά πολλά χρόνια στη ζωή του ανθρώπου. Έχει και αρνητική και θετική όψη. Είναι σαν την αλήθεια. Οπως υπάρχει καλή και κακή αλήθεια, υπάρχει κακό και καλό ψέμα. ΚΙ αυτό ουσιαστικά διαπραγματεύεται σε μία δεύτερη ανάγνωση και το έργο που με έναν κωμικό τρόπο σου παρουσιάζει τις δύο όψεις του ψέματος.

Είναι ένα έργο γραμμένο στο σήμερα ιδίως όσον αφορά στην πολιτική. Και τότε και σήμερα οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το ψέμα για να προσεγγίσουν ψηφοφόρους. Πολλοί από αυτούς τάζουν πράγματα στο λαό και τις περισσότερες φορές αυτά δεν υλοποιούνται. 

Ο Φερέκης ως πολιτικός έταζε λαγούς και πετραχήλια για να βγει και μετά το πρόβλημά του ήταν πώς αυτά θα τα υλοποιούσε και πώς θα κρατούσε τους ψηφοφόρους. Χρειαζόταν να πει άλλα ψέμματα για να καλύψει τα προηγούμενα.

Εσύ με την πολιτική τι σχέση έχεις; Αν δεχόσουν πρόταση από κάποιο κόμμα θα κατέβαινες ως υποψήφιος;

Η σχέση μου με την πολιτική είναι…πολιτική. Δεν το βλέπω κομματικά, δεν μου αρέσει να κομματοποιούμαι γιατί αυτό είναι σαν να είμαι οπαδός μίας ομάδας. Δεν είμαι καθόλου αυτής της άποψης.  Είμαι της άποψης ότι η πολιτική είναι για να υπηρετεί την κοινωνία για το γενικό καλό ολων, του συνόλου ή των περισσοτέρων και να προσπαθεί μέσα από οποιαδήποτε πρήσμα να βλέπει μία αλήθεια που η αλήθεια πρέπει να αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο κομμάτι. Μπορεί να υπάρχουν δύο αλήθειες αντικρουόμενες. Οπότε θα πρέπει να βγάλει και τις δύο αλήθειες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εσύ με το ψέμα τι σχέση έχεις; Έχεις πει ψέμματα ή να σου πουν;

Ναι εννοείται αυτό γιατί όπως είπα υπάρχουν καλά και κακά ψέμματα. Οπότε έχω πει και λέω για καλό σκοπό. Μπορεί αυτό να παρεξηγηθεί αλλά πιστεύω ότι ισχύει και καλό είναι να λέμε την αλήθεια τελικά.

Θα ασχοληθείς με επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα; Είχες το Ρόζα Τσίπουρα και Γούστα παλαιότερα με τον Συμεών Σαντορηνιά.

Ναι, με τον ίδιο τρόπο πάντα. Χωρίς να είμαι εγώ ο βασικός ή ο άμεσος επιχειρηματίας. Γενικότερα όλο αυτό με τα μαγαζιά και τον χώρο της εστίασης γενικά τον βλέπω με πιο παιχνιδιάρικο τρόπο εννοώντας ότι δε θέλω να πάρω την ευθύνη της επιχείρησης, να την έχω υγιή για να μπορεί να αντέξει γι αυτό κοιτάω να συνεργάζομαι με επιχειρηματίες που πιστεύω ότι καταλαβαίνουν και ξέρουν τη δουλειά.

Με το σίριαλ The Durrells τελειώνουν τα γυρίσματα;

Έχουμε κλείσει τον τέταρτο κύκλο που είναι και ο τελευταίος ουσιαστικά γιατί κλείνει με την ιστορία. Γιατί η αγγλική οικογένεια Durrells έμεινε 4 χρόνια στην Κέρκυρα, πήγε εκεί όταν πέθανε ο πατέρας για καλύτερη ζωή. Και φεύγουν από το 1935 που πήγαν, το 1939 γιατί ξεσπάει ο  Β Παγκόμιος Πόλεμος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα επόμενα σχέδια

Μετά τον Ψεύτη, συζητάω κάποια πράγματα για την ελληνική τηλεόραση, περιμένω κάποια άλλα από το εξωτερικό και σκαρώνω την δική μου ταινία που έχω γράψει εγώ το σενάριο. Ευελπιστώ μέσα στο καλοκαίρι να βρω τον τρόπο να την υλοποιησω.

Θέατρο, σινεμά ή τηλεόραση;

Είναι τόσο διαφορετικά τα μέσα, υποκριτική στη κάμερα και σανίδι που για μένα δεν υπάρχει σύγκριση. Ακόμη και το παίξιμο είναι διαφορετικό και ο τρόπος προσέγγισης είναι άλλος. Είναι τόσο διαφορετικά που τα θέλεις και τα δύο. ‘Εκανα μεγάλη προσπάθεια να μείνω στην Ελλάδα και να παίξω στο θέατρο γιατί μου έλειπε παρά πολύ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.