Ο παρουσιαστής της φετινής Eurovision, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος μιλάει στο travelgirl.gr για όλα!

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος. Ο κριτικός κινηματογράφου είπε το “ναι” στην πρόταση που του έγινε να είναι ο σχολιαστής της φετινής Eurovision, στη θέση του Γιώργου Καπουτζίδη. Με τον Αλέξανδρο είχαμε γνωριστεί στην εκπομπή “Μεσογειων 136” πριν από κάποια χρόνια κι από τότε “δέσαμε”. Είναι ένας άνθρωπος με απίστευτες γνώσεις και υπέροχο λόγο, με χιούμορ που “σκοτώνει” και με την “ατάκα” έτοιμη! Πάντα τον θαύμαζα για τις συνεντεύξεις του και είναι αλήθεια πως ξαφνιάστηκα κι εγώ η ίδια για το νέο του ρόλο! Του τηλεφώνησα αμέσως και του ζήτησα να κάνουμε μία συνέντευξη ή καλύτερα να συζητήσουμε για τα νέα του “καθήκοντα”! Μιλήσαμε για το πώς δέχθηκε την πρόταση, τις κριτικές που δέχθηκε, τα ευτράπελα που έχουν συμβεί σε συνεντεύξεις του με stars του εξωτερικού αλλά και τι θα δούμε εκείνη τη βραδιά!

Καταρχήν Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου παραχωρείς…
Η χαρά είναι όλη δική μου. Δύσκολα λέω όχι σε φίλες από τα παλιά ιδιαίτερα όταν έχουν δεύτερο όνομα ή επώνυμο. Και είμαστε πολλοί στο χώρο…
Αλήθεια; Θυμάμαι τον Θόδωρο Αγγελάκη Συγγελάκη μόνο αυτή τη στιγμή.
Θα σου έρθουν και άλλα ονόματα. Η Ολυμπιάδα (Μαρία Ολυμπίτη)… Ακόμα και η συμπαρουσίαστρια μου στην Eurovision, η Δάφνη Σκαλιώνη έχει δεύτερο όνομα… Τη λένε Αμαλία.
 
Είσαι ένας άνθρωπος που έχεις γίνει ευρέως γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό από τις κινηματογραφικές συνεντεύξεις σου. Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι θα βρίσκεσαι στο τιμόνι της παρουσίασης της φετινής Eurovision. Πιστεύεις ότι ο χώρος που υπηρετείς με τον χώρο της Eurovision έχει περισσότερες ομοιότητες;
H Eurovision είναι περισσότερο ένας θεσμός βραβεύσεων και λιγότερο ένα θέαμα που υπηρετεί «το σενάριο»
Το σκέφθηκες καλά πριν απαντήσεις θετικά ή το είδες σαν πρόσκληση;
Το σκέφτηκα καλά και για αυτό είπα στην αρχή ένα δειλό όχι. Η ζωή είναι όμως μία και δεν θέλω να έχω να θυμάμαι περισσότερο τα αυτά που δεν έκανα για τον χ, ψ λόγο.
 Έχεις βρεθεί ως παρουσιαστής κι άλλες φορές μέσα από την συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης στο αντικείμενό σου. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Είναι κάτι που σε αγχώνει κι αν ναι τι;
Δεν είναι αρκετές οι φορές που έχω βρεθεί ως παρουσιαστής. Μόλις δύο, σε μια κινηματογραφική εκπομπή στην ψηφιακή ΕΡΤ χρόνια πριν και στο ΑΡΤ ΕΡΤ, την πρώτη εκπομπή που βγήκε από την ΕΡΤ2 μετά το μαύρο. Στη Eurovision όμως δεν παρουσιάζω. Μαζί με τη Δάφνη Σκαλιώνη θα βοηθήσουμε με το σχολιασμό μας να αποδοθεί η παρουσίαση των παρουσιαστών της βραδιάς και η κατατόπιση των τηλεθεατών ως προς την παρουσίαση των τραγουδιών και τη ροή της εκδήλωσης. Κάθε τί καινούριο δεν το κάνεις με όρους ρουτίνας. Λέω ότι δεν με αγχώνει αλλά δεν ξέρεις μέχρι την τελευταία στιγμή τί συναισθήματα θα βγουν στην επιφάνεια.
 Πίστεψες ποτέ ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου θα παρουσίαζες την Eurovision;
Υπάρχει μια μικρή παρανόηση και σε ευχαριστώ που με την ερώτηση σου με βοηθάς να την αποσαφηνίσω. Δεν χρειάζεται να «ραφτώ» ή να «αδυνατίσω» όπως μου έχουν πει αρκετοί στο άκουσμα αυτής της είδησης. Πίσω από ένα μικρόφωνο, με την ασφάλεια της μη οπτικής έκθεσης, θα σχολιάζω και θα συζητάω με τη συν-εκφωνήτρια. Τώρα αν μια μέρα έρθει και πάλι η Eurovision στην Ελλάδα και μου ζητήσουν να την παρουσιάσω on stage, ε, αυτό δεν θα το φανταζόμουν ποτέ
Έχεις άγχος που θα είσαι ο επόμενος παρουσιαστής μετά τον Γιώργο Καπουτζίδη; Πολλοί θα μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης. Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα.
Οι παρουσιαστές αυτού του θεσμού είναι ήρωες. Ξέρουν από την πρώτη στιγμή ότι είτε τους ξεφύγουν λάθη, είτε –κατά τα δικά τους πρότυπα- είναι άψογοι, κριτική ενδέχεται να δεχθούν. Θα σου απαντήσω με ένα τραγούδι «σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε»…
Αυτές τις μέρες το όνομα σου ακούγεται παντού και υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους να μάθουν περισσότερα για εσένα. Πως αντιδράς όταν σου κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις; 
Το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό και από τους δημοσιογράφους και από τον κόσμο που θα διαβάσει τα κείμενα ή τις συνεντεύξεις. Ο κόσμος με αναγνωρίζει περισσότερο από τη φωνή μου ή από το ιδιαίτερο όνομα μου και λιγότερο από τη μορφή μου. Ακόμα και όταν με σταματάνε στο δρόμο μου λένε «είστε ο…» και το βρίσκω λογικό και ιδιαίτερα ευγενικό. Επειδή δεν είμαι ηθοποιός ή πρόσωπο που έχει αρκετή έκθεση η εικόνα του, χαίρομαι με το ενδιαφέρον αλλά και με το μυστήριο που έχει όλη αυτή η φάση του «γνωστός-άγνωστος».
Μα αστειεύεσαι. 
Καθόλου. Απολαμβάνω την αναγνωρισημότητα στις δόσεις που με κολακεύουν και δεν με δηλητηριάζουν.
Μιλώντας για “δηλητήριο”, έχεις διαβάσει τα σχόλια που έχουν γίνει για εσένα αυτές τις μέρες;
Έχω διαβάσει κάποια και τα περισσότερα είναι ενθαρρυντικά.
Αρνητικές κριτικές; 
Υπήρξαν και αυτές.
Όπως;
Την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης του ονόματος μου για την Eurovision ένα παιδί ανήλικο μου πρότεινε να μην κάνω την παρουσίαση γιατί είμαι γέρος. Και στο περιγράφω αρκετά κομψά.
Απάντησες; 
Ευχαρίστησα που μοιράστηκε τις σκέψεις του μαζί μου…
Πολύ Hate speech παντού πάντως… ιδιαίτερα στα social media. 
Η ελευθερία του λόγου δεν έχει μόνο αρετές. Και η ασυδοσία είναι το κουλό χέρι της ελευθερίας. Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Το θέμα είναι πως θα «ξοδέψεις» αυτό το νόμισμα. Τί θα αγοράσεις; Και αν σε βάθος χρόνου αυτή η «αγορά» θα άξιζε τον κόπο.
Δεν σε ενοχλεί κάτι;
Αρκετά με ενοχλούν αλλά χαίρομαι περισσότερο με άλλα. Η ενόχληση είναι σαν το τσίμπημα της βελόνας όταν πας να δώσεις αίμα. Το σημαντικό είναι να είσαι «εθελοντής αιμοδότης» και όχι γκρινιάρης με τις νοσοκόμες.

Δίνεις αίμα; 

Ναι… και το κάνω με πολύ-πολύ χαρά. Είμαι ασύδοτος στις αιμοδοσίες. Μερικές φορές πιάνω τις 4 το χρόνο… όσο έχω καλό αιματοκρίτη, θα δίνω.
 
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου αυτές τις μέρες;
Από τη στιγμή που αποδέχτηκα την πρόταση για την eurovision, ακύρωσα το φεστιβάλ Καννών δεδομένου ότι οι περισσότερες μέρες κάνουν overlapse. Αν τα καταφέρω θα βρεθώ στο φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη για λίγες μέρες και θα βρεθώ στην συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσω ένα μέρος του διδακτορικού μου.
Έχεις ξεχωρίσει κάποια άλλα τραγούδια που συμμετέχουν στην Eurovision;
Έχω αλλά σε κρατώ σε αγωνία…
Είσαι από τους top Έλληνες δημοσιογράφους-παρουσιαστές με μεγάλο βιογραφικό πίσω σου. Έχεις κάνει εκατοντάδες συνεντεύξεις με stars. Ποιος ήταν πιο “ανθρώπινος” και ποιος πιο “απόμακρος”;
Όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας μέρες. Δεν απόλαυσα τη συζήτηση με τον Άντονυ Χόπκινς και γοητεύτηκα από την προσωπικότητα της Έμμα Τόμσον, την ευστροφία του Ρόμπιν Γουίλιαμς, την ευγένεια του Χιού Τζάκμαν, το αίσθημα δικαιοσύνης της Μισέλ Πφάιφερ, τη Σαρλίζ Θερόν, η οποία μάλιστα έκανε κάτι απίστευτο όταν της εκμυστηρεύτηκα ένα προσωπικό θέμα. Το αίσθημα της δικαιοσύνης είναι έντονα ενεργοποιημένο. Κατέληξε για να προστατέψει εμένα να σηκώσει “δάχτυλο” σε κάποιον που πήγε να μου την πει. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
Έχει γίνει κάποιο ευτράπελο σε συνέντευξη που έχεις κάνει και θα το θυμάσαι;
Έχω κάνει μια βλακώδη ερώτηση από ολίσθημα γλώσσας στη Μέριλ Στριπ. Τρία δευτερόλεπτα κράτησε η σιωπή της και νόμιζα ότι είχε περάσει αιώνας. Προτίμησε να πάρει η ίδια την ευθύνη της απάντησης και να με βγάλει από τη δύσκολη θέση. Έχω βγάλει το μπλουζάκι που φορούσα και το προσέφερα στην Κριστίνα Ρίτσι. Έκανα ένα παρεξηγήσιμο αστείο στον Χιου Τζάκμαν που το βρήκε πολύ διασκεδαστικό. Είπα στον αείμνηστο Θεόδωρο Αγγελόπουλο τα ανέκδοτα που είχαν γραφτεί για αυτόν και ενώ γέλασε κατάλαβα ότι τον ξάφνιασε αυτή μου η πράξη. Στη Σάλμα Χάγιεκ έκανα την πρώτη ερώτηση στα Ισπανικά, τη δεύτερη στα Αγγλικά και μετά για ένα ανεξήγητο λόγο μου βγήκε η Τρίτη στα Ελληνικά. Φανταστείτε την αντίδραση της. Σε δύο ανθρώπους όμως πάντα τα κάνω θάλασσα. Τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Σεθ Μακφάρλαν. Ίσως γιατί ακόμα τους θαυμάζω λίγο περισσότερο από ότι ο μέσος φανατικός θεατής. Όταν έχω συνέντευξη ή τους συναντώ, χάνω τα λόγια μου.
Μπορείς να ξεχωρίσεις τον αγαπημένο σου ηθοποιό; άντρα και γυναίκα.
Ηθοποιός είναι Ελληνίδα και είναι η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Από άντρες ο Ντάνιελ Ντει Λιούις που πρόσφατα αποσύρθηκε.
Ποια ταινία φέτος προτείνεις ανεπιφύλακτα να δει κάποιος;
Μου άρεσαν πολύ οι «3 πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι». Θα σκεφτώ και άλλες και θα σου πω. Ή γιατί δεν έχει νόημα να σου πω αφού όταν τη δημοσιεύσεις γιατί θα μείνει μεταξύ μας, θα κάνω ένα top 10 και θα το δημοσιεύσω στα social media μου*.
Ευκαιρία να κάνουν like και να σε ακολουθήσουν. Ποιον ηθοποιό θέλεις να κάνεις συνέντευξη κι ακόμη δεν το έχεις καταφέρει;
Με τη Σερ. Δύο φορές ήμουν στο τσακ να κάνω και για κάποιο λόγο ακυρώθηκε.
Δεν σε φοβίζει η απογοήτευση όταν παλεύεις για κάτι καιρό και δεν σου κάθεται; 
Είμαι επίμονος όταν πιστεύω ότι κάτι αξίζει. Και θεωρώ ότι είναι καλύτερα να απογοητεύεσαι από μια προσδοκία παρά να λες στιγμές μετά «κρίμα που τότε δεν έκανα εκείνο».
Έχεις κρατήσει με κάποιον μια φιλική σχέση με κάποιον από τους διάσημους;
Έχω κρατήσει… αλλά στον χώρο της φιλίας είναι και η διακριτικότητα. Οπότε δεν θα αποκαλύψω με ποιους/ες έχουμε προσωπική επικοινωνία ή επαφή. Η φιλία είναι ισάξια αρετή με την επικοινωνία και την προστατεύω σαν ανεξερεύνητο θησαυρό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

*Ακολουθήστε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο στο Instagram
και ενημερωθείτε από τη σελίδα του στο Facebook

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.