Οινόφυτα: Το travelgirl.gr μαθαίνει πρακτική σκοποβολή και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ξεκινήσεις το άθλημα

Είμαι από τους ανθρώπους που ακόμη και μία ώρα να έχω ελεύθερο χρόνο, ψάχνω θέματα που θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτά. Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν σε συζήτηση που είχα με μία φίλη μου, τη Λιζέτα Ξενάκη, μου έλεγε για τον σκοπευτικό αθλητικό σύλλογο, ΑΟΡ (Αθλητικός Όμιλος Ραβδωτών) όπου είναι μέλος του ΔΣ. Τι ήταν να το συζητήσουμε… Το επόμενο κιόλας λεπτό της είπα ότι θα ήθελα να βρεθώ σε πεδίο βολής και να μάθω τα πάντα για την σκοποβολή.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την Κυριακή το πρωί για τα Οινόφυτα όπου εκεί θα συναντούσαμε τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου και θα μιλούσα μαζί τους προκειμένου να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες καθώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι παρεξηγημένο από κάποιους.

Ο Κωνσταντίνος Κουλούρης αντιπρόεδρος του Δ.Σ μου μίλησε για όλα και διευκρίνισε ότι το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής (IPSC) είναι πρώτα άθλημα κι έπειτα χόμπι. “Η πρακτική σκοποβολή είναι ένα άθλημα παλιό δεν είναι καινούργιο. Διεξάγεται υπό την αιγίδα της σκοπευτικής ομοσπονδίας Ελλάδας (ΣΚ.Ο.Ε) και είναι απόλυτα ασφαλές. Υπάρχουν εκπαιδευτές ενώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία, ως προς τους κανόνες ασφαλείας και την εκπαίδευση, πριν πιάσεις όπλο”.

Αν κάποιος δεν γνωρίζει τίποτα και θέλει να μάθει σκοποβολή, ποια βήματα ακολουθεί;

“Πρέπει πρώτα να γραφτεί σε σκοπευτικό σύλλογο, δηλαδή σε ένα αθλητικό σωματείο, όπου υπάρχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, που θα του μάθουν τα βασικά πράγματα για την ασφαλή λειτουργία του όπλου και τη χρήση του, πώς θα κινείται μέσα στον χώρο κτλ. Ξεκινάει και κάνει μία σειρά θεωρητικών μαθημάτων κυρίως για την ασφάλειά του. Όταν νιώσει ότι είναι έτοιμος και το βεβαιώσει και ο εκπαιδευτής του, μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται και στο σκοπευτήριο, με εξοπλισμό που του παρέχει ο σύλλογός του. Να σημειώσω ότι η πρακτική σκοποβολή είναι ένα απόλυτα ασφαλές άθλημα εφόσον τηρούνται οι αθλητικοί κανονισμοί. Στην Ελλάδα διεξάγεται πάνω από είκοσι χρόνια και είναι ένα δυναμικό άθλημα. Όταν εγγραφείς σε ένα αθλητικό σωματείο εγγράφεσαι και ως μέλος της ΣΚ.Ο.Ε. Αυτό σημαίνει ότι είσαι πλέον αθλήτρια. Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και σε αυτό πρέπει να εξεταστείς από γιατρό”.

Πότε μπορεί κάποιος να πιάσει όπλο στα χέρια του και να μπει στο πεδίο βολής;

“Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής θα σε αναλάβει ώστε να δει σε τι επίπεδο βρίσκεσαι κι εάν έχεις κάποια εξοικείωση από πριν. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος για να σου πει σε δύο μαθήματα ή σε τρία. Οταν κρίνει ο εκπαιδευτής ότι είσαι έτοιμη ότι μπορεις να μπεις στο πεδίο βολής τότε θα πιάσεις όπλο.Όταν τελειώσεις τη θεωρητική εκπαίδευση έρχεσαι στο πεδίο βολής. Η πλειοψηφία των συλλόγων διαθέτει όπλα για κάθε άθλημα και κάθε διαμετρήματος. Όταν έρθουν στο πεδίο βολής πάντα υπάρχει πιστοποιημένος εκπαιδευτής δίπλα από κάθε άτομο. Του δείχνει και πρακτικά τους κανόνες ασφαλείας βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του, ώστε να προλάβει κάποια μη εφαρμογή κανόνων ασφαλείας. Και μετά είναι θέμα εξοικείωσης”.

Παίζει ρόλο η ηλικία; 

“Είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες από 12 ετων μέχρι 70. Υπάρχουν κι αντίστοιχες κατηγορίες”

Υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες που έρχεστε στο σκοπευτήριο;

Κυρίως Κυριακή ερχόμαστε και προπονούμαστε στο σκοπευτήριο από το πρωί ως το απόγευμα. Νέοι και παλιοί αθλητές γινόμαστε μια παρέα και αθλούμαστε είτε στον σταθερό στόχο είτε στην πρακτική σκοποβολή. Και αυτός είναι ουσιαστικά ο σκοπός μας. Να αθλούμαστε με ασφάλεια, σε αυτό που αγαπάμε και ταυτόχρονα να περνάμε ευχάριστα.”

Αφού λοιπόν μιλήσαμε κι είπαμε τις χρήσιμες πληροφορίες,  πήγαμε στο πεδίο βολής όπου είδαμε αθλητές του συλλόγου ΑΟΡ και του συλλόγου ΑΓΩΓΗ να προπονούνται μαζί.

Αφού γνωρίστηκα με τον Αλέξανδρο Θωμά, τον πρόεδρο του Συλλόγου, του ζήτησα να μου μιλήσει για τον σύλλογο ενώ λίγο αργότερα κάναμε το πρώτο θεωρητικό μάθημα με το οποίο ενθουσιάστηκα! Ο ίδιος έχει απίστευτη μεταδοτικότητα κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ αλλά και τα νεότερα μέλη που είναι γραμμένα στον σύλλογο.  “Ο ΑΟΡ ιδρύθηκε το 2015 από αθλητές για την αγάπη τους προς το άθλημα. Στις τάξεις του έχει δεκάδες μέλη από τους οποίους υπάρχουν αθλητές καταξιωμένοι. Έχουμε σημαντικές πρωτιές στην Ελλάδα και ελπίζουμε και για μια καλή πορεία στο εξωτερικό. Φέτος το 2018 πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για μας”, μου επεσήμανε.

Όση ώρα περίμενα εκεί και ξεναγήθηκα στους χώρους,  είδα δύο νέα μέλη που όπως μου είπαν οι εκπαιδευτές ήταν το πρώτο πρακτικό μάθημα. Οι κανόνες ασφαλείας τηρήθηκαν στο 100% και οι 3 ώρες που έμεινα εκεί με έκαναν να πάρω την απόφαση και να γίνει μέλος του συλλόγου. Εκεί συνάντησα και μία γυναίκα, την Αμαλία Αναστασοπούλου η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα στην πρακτική σκοποβολή. Ενθουσιασμένη μου μιλούσε για την πρώτη της φορά και αφού μου έλεγε τις εμπειρίες της αποφάσισα να γραφτώ κι εγώ!

Τα γραφεία του συλλόγου είναι στον Πειραιά και ο χώρος είναι εκπληκτικός. Μετά απ΄τα Οινόφυτα τον επισκέφθηκα για να δω πού θα κάνω τα θεωρητικά μου μαθήματα! Τα μετάλλια των μελών είναι δεκάδες ενώ έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην εξοχή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα (samsung s7)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΑΟΡ

Παπατέστα 5, Χατζηκυριάκειο

Τηλ 6946580356

mail:[email protected]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.