Καστροπολιτεία της Μεθώνης: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο αναδυόμενο κάστρο!

To οδοιπορικό μου στην πανέμορφη Μεσσηνία συνεχίζει και σειρά έχει η αναδυόμενη καστροπολιτεία της Μεθώνης για την οποία έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολύ. Εγώ όπου υπάρχει κάστρο είμαι πρώτη στο να το επισκεφθώ καθώς από μικρό παιδί με μάγευαν τα κάστρα. Σε γυρίζουν πίσω στο παρελθόν, σε πρίγκιπες και πριγκίπισσες των παραμυθιών. Εξάλλου τα περισσότερα παιδιά που διάβαζαν παραμύθια το κάστρο συνήθως δεν έλειπε από αυτά.

Η Ελλάδα κι ειδικά η Νότια Πελοπόννησος φημίζεται για τις καστροπολιτείες της. Ένα από αυτά, είναι το κάστρο της Μεθώνης που βρίσκεται μέσα στο νερό! Είναι τόσο εντυπωσιακό το τοπίο, που όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί νομίζεις ότι η μηχανή του χρόνου σε μετέφερε την εποχή εκείνη που χτίστηκε από τους Βενετούς, όταν έγιναν κύριοι της πόλης, το 1209 μ. Χ.

Περιγραφή του Κάστρου 

Είναι χτισμένο σε έναν βράχο, που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Έχει έκταση 93 στρέμματα. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου. Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης. Τα τείχη, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των ενετικών θυρεών που ακόμη βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.

Travelgram στο Κάστρο

Για να μπεις στο κάστρο η διαδρομή είναι υπέροχη καθώς θα πρέπει να περπατήσεις πάνω στην εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα με τα 14 τόξα. Τα αξιοθέατα που σώζονται μέχρι σήμερα είναι ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήροςτα τουρκικά λουτρά που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα, η οικία του Ιμπραήμ και το Μπούρτζι που κτίστηκε το 1500 από τους Τούρκους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε πολλά σημεία συναντάει κανείς εμβλήματα βενετσιάνικης προέλευσης, όπως η επιγραφή στη βόρεια πλευρά του προμαχώνα Loredan από την εποχή της διοίκησης του στρατηγού Loredanστην Πελοπόννησο.

Πληροφορίες – Ωράριο Λειτουργίας

Κάστρο Μεθώνης
Τηλ.: 27230.28.758

Ωράριο
Τρίτη-Κυριακή
Οκτώβριο – Απρίλιο 8.30-15.00
Μάιο – Σεπτέμβριο 8.30-19.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.