Πύργος Μούρτζινου: Εδώ φιλοξενήθηκαν ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές της Επανάστασης

Είναι αλήθεια ότι η Πελοπόννησος είναι γεμάτη ομορφιές. Το άγριο τοπίο της είναι αυτό που σε κεντρίζει και σε κάνει να την αγαπήσεις κάθε φορά ακόμη περισσότερο. Η Δυτική Μάνη έχει κρυφά διαμάντια που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ένα από αυτά είναι και ο Πύργος Μούρτζινου όπου φημολογείται ότι φιλοξένησε τόσο τον Κολοκοτρώνη όσο και άλλους αγωνιστές της Επανάστασης.

Πύργος Μούρτζινου: Εδώ φιλοξενήθηκαν ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές της Επανάστασης

Ο Πύργος βρίσκεται στην Παλαιά Καρδαμύλη και πρόκειται για έναν άκρως επιβλητικό αμυντικό μανιάτικο συγκρότημα των νεώτερων χρόνων, όπου σήμερα στεγάζεται ένα πολύ αξιόλογο μουσείο.

Το κτίσμα κατασκευάστηκε από την οικογένεια των Τρουπάκηδων- Μούρτζινων, ένα από τα ισχυρότερα γένη της Μάνης κατά τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές. Το 1967 οι κληρονόμοι τους, Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, παραχώρησαν το κτίσμα στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να μετατραπεί σε μουσείο, όπως και έγινε.

Ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει τρεις οχυρωματικούς περιβόλους.

Στο συγκρότημα θα δεις κανείς που διαθέτει ένα τετραώροφο καμπαναριό. Στην τριώροφη κατοικία στεγάζεται σήμερα η μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία αποτελείται, κυρίως, από χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, σχέδια κ.α., που συνοδεύονται από διάφορα κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά, χωρία εποχής, ένα χρονολόγιο καθώς και έναν μικρό αριθμό πραγματικών αντικειμένων. Το σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο πύργος του Μούρτζινου φιλοξένησε για κάποιους μήνες τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν στις 6 Ιανουαρίου 1821 κατέφτασε από τη Ζάκυνθο. Από εδώ στη συνέχεια, μαζί με άλλους αγωνιστές, ξεκίνησαν για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.