Πλάτανος: Γνωρίστε ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Σάμου που κατοικήθηκε το 1590 μ.Χ

Τα νησιά μας  έχουν πανέμορφα χωριά. Κάποια από αυτά είναι ήδη γνωστά, κάποια άλλα όχι και τόσο. Ο Πλάτανος για παράδειγμα δεν είναι αρκετά προβεβλημένος. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Σάμου, το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1590 μ.Χ.

Ο Μιχάλης Καρδαμίτσης μας μεταφέρει μέσα από ένα ατμοσφαιρικό βίντεο στο χωριό αυτό και μας εξηγεί τους λόγους που αξίζει να το επισκεφθούμε!

«Ο Πλάτανος είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Σάμου! Κατοικήθηκε το 1590 μ.Χ περίπου από αποίκους που ήρθαν από την Εύβοια. Χτισμένος στη δυτική πλαγιά, λίγο κάτω από την κορφή του λόφου Μανιού σε υψόμετρο 520 μέτρα, βρίσκεται σε μια τοποθεσία στο κέντρο του νησιού με με μοναδική θέα. Από την πόλη της Σάμου η απόσταση είναι 38 χλμ,από το πυθαγόρειο 25 χλμ,και από τον Μαραθόκαμπο 8 χλμ. Την ονομασία την πήρε από τα πολλά πλατάνια της περιοχής,στην πλατεία του χωριού υπάρχουν 3 πλατάνια που σκεπάζουν τη βρύση απ’ όπου πήρε τον τίτλο του το πολυτραγουδισμένο «Το Πλατανιώτικο Νερό».

Κοντά στην ίδια περιοχή περίπου είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό ο Μπάλος στα νότια της Σάμου, κοντά στο χωριό Κουμέϊκα στον κόλπο Μαραθόκαμπου. Βρίσκεται σ’έναν όμορφο κόλπο με μια μεγάλη καθαρή και ήσυχη παραλία με βαθιά και κρυστάλλινα νερά. Στο δυτικό άκρο της παραλίας υπάρχει μια μικρή σπηλιά που μπορείτε να εξερευνήσετε!

Στο βίντεο η μουσική είναι μια διασκευή που δημιούργησα ειδικά για το βίντεο, του παραδοσιακού τραγουδιού «Το Πλατανιώτικο Νέρο». Που κάποτε πριν πολλά χρόνια,κάποιος ξενιτεμένος αναπολεί γράφοντας το τραγούδι αυτό για το χωριό του τον Πλάτανο και για διάφορες περιοχές της Σάμου,καθώς και για την αγαπημένη του που άφησε πίσω», σημειώνει ο Μιχάλης Καρδαμίτσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: isamos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.