REBEARTH | Ένα έργο σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή

Πολιτισμικές λειτουργίες. Αντανακλάσεις της φύσης. Αντιδράσεις της γης. Ανθρώπινες μαρτυρίες. Παρεμβάσεις και συσχετισμοί. Ψηφιακές λούπες σε αναλογικές συνθήκες. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, η performer Ζωή Δρακοπούλου παρουσιάζει το REBEARTH, στο πλαίσιο του Festival dei Calanchi στην Faenza της Βόρειας Ιταλίας.

REBEARTH | Ένα έργο σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή

REBEARTH | Ένα έργο σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή
REBEARTH | Ένα έργο σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή

Το έργο REBEARTH είναι μια πολύωρη περιπατητική site-specific performance κατά τη διάρκεια της οποίας οι θεατές γίνονται κοινωνοί μιας εμπειρίας στο δημόσιο χώρο της υπαίθρου και της πόλης, όπου η έννοια του τόπου, του χρόνου και της ανθρώπινης λειτουργίας επανεξετάζονται με όρους “φυσικούς”. Το έργο ακουμπά πάνω στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αφορμή τις περσινές περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή της Faenza της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια του Festival dei Calanchi, η Ζωή Δρακοπούλου θα αναχωρεί από το βουνό Calanchi και θα κατευθύνεται προς το Μουσείο Carlo Zauli με μια ομάδα θεατών. Το πολύωρο περπάτημα, μέρος της μυητικής σύνδεσης του φυσικού με το αστικό τοπίο, θα δώσει το ρυθμό μιας τελετουργίας για να στοχαστούμε την σχέση μας με τον τόπο και τον εαυτό.

Ποια είναι η σχέση μας με την φύση και συγκεκριμένα με το χώμα; Πως το διαχειριζόμαστε; Πόσο γήινοι παραμένουμε στην σύγχρονη εποχή; Πως ακούμε την φωνή της φύσης; Νιώθουμε ότι ακούμε; Τι συμβαίνει όταν αυτό που μας τροφοδοτεί με ζωή έρχεται και παίρνει όλα όσα έχουμε δημιουργήσει;

Ο σημερινός πολιτισμός έχει αλλάξει την ισορροπία της σχέσης μας με την φύση. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν δημιουργήσει μια σειρά από γεγονότα που μας πυροδότησαν να ερευνήσουμε και να ασχοληθούμε με τις πληγές των φυσικών καταστροφών και την αλαζονεία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στόχος να αναζητήσουμε την έννοια της αναγέννησης τόσο στο κοινωνικό πλαίσιο όσο και στο φυσικό περιβάλλον.

Κάθε αλλαγή, μετατόπιση, δημιουργεί ένα πεδίο αναπροσαρμογής και ίσως αναγέννησης. Μπορούμε να το αναγνωρίσουμε;

Η σύνθεση και ο σχεδιασμός της δράσης γίνεται από μια ομάδα καλλιτεχνών που πειραματίζεται με την χρήση φυσικών υλικών πάνω σε νέες φόρμες. Η performance REBEARTH είναι ένα έργο σε εξέλιξη με βασικό στόχο την σύνδεση των δύο τόπων την Faenza της Ιταλίας και τη Θεσσαλία, που επλήγησαν την περασμένη χρονιά από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

Performer: Ζωή Δρακοπούλου

Concept, Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Ζωή Δρακοπούλου, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης

Visual Artist: Juan Esteban Sandoval

Sound Artist: Γιώργος Μωραΐτης

Γραφιστική Επιμέλεια: Βασιλική Παπιώτη

Μια παραγωγή των NOMADES ARTCORE

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Festival dei Calanchi

Faenza

Με την Υποστήριξη του Museum Carlo Zauli

Η δράση στηρίζεται από το πρόγραμμα Culture Moves Europe

This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.