Συνταγή για την ξακουστή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα. Επειδή κατάγομαι από τη Β. Ελλάδα ξέρω ότι δε θα φας πουθενά τόσο ωραία μπουγάτσα γι’ αυτό και η κυρία Ελένη, η μητέρα της κολλητής μου, μου έδωσε την συνταγή για να την φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι! Είναι μία παραλλαγή και πολύ εύκολη συνταγή.

Υλικά για μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

για την σφολιατα : 200gr αλεύρι δυνατό,
175gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
200ml νερό,
1 κουτάλια της σούπας λευκό ξίδι,
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο,
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

για την κρεμα : 500ml φρέσκο γάλα πλήρες,
100gr κρυσταλλική ζάχαρη,
4 κουταλιές της σούπας corn flour,
1 βανίλια,
2 κρόκους αυγών.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη,
κανέλα

 

Πώς να φτιάξω μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Πρωτα ετοιμάστε την κρέμα, γιατί θα πρέπει να είναι κρύα όταν την χρησιμοποιησετε. Ρίξτε ένα φλιτζάνι γάλα σε ένα σκεύος και διαλύστε μέσα το corn flour. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών μέσα σε ένα σκεύος. Βάλτε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολακι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη, την βανίλια και το διαλυμένο corn flour, ανακατευοντας συνεχώς.

Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, κατεβάστε το από την φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά τους κρόκους, ανακατευοντας συνεχώς. Ξαναβαλτε το στη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε την κρέμα μέχρι να δέσει καλά. Κατεβάστε την από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.

Για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια της, μόλις χλιαρινει, καλύψτε την με διάφανη μεμβράνη. Ετοιμάστε το φύλλο της σφολιάτας σύμφωνα τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ . Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιησετε και έτοιμη σφολιάτα. Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας σε ένα τετράγωνο περίπου 60x60cm. Βάλτε στο κέντρο του φύλλου την κρεμά και διπλώστε το φύλλο από επάνω, σαν φάκελλο, σχηματιζοντας ένα κομμάτι 35x35cm περίπου. Μεταφέρετε την μπουγάτσα με προσοχή, και τοποθετείστε την επανω σε ενα ταψί, βουτυρωμένο ή καλυμμένο με αντικολλητικο χαρτι φούρνου, αναποδογυριζοντας τη, ώστε να έρθει η λεία πλευρα απο επανω.

Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψεκάστε την με λίγο νερό. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C. Μόλις βάλετε μέσα την μπουγάτσα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 230°C. Μέτα από 15 λεπτά, κατεβάστε πάλι την θερμοκρασία στους 200°C και αφήστε την να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (20 λεπτά περίπου). Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την 10-15 λεπτά να κρυώσει.

Με ένα κοφερο μαχαίρι, κόψτε την σε κομμάτια. Πασπαλίστε την επιφάνεια της με άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγο κανέλα. Σερβίρετε την κατά προτίμηση ζέστη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.