Σπήλαιο Φράγχθι: Εδώ κατοίκησε για πρώτη φορά ο Homo Sapiens πριν από 42.000 χρόνια!

Είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια του κόσμου. Είναι το μέρος που πριν από 42.000 χρόνια κατοίκησε για πρώτη φορά άνθρωπος. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο Χριστός πέρασε από τη γη πριν από 2.000 χρόνια περίπου, μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο το σπήλαιο το Σπήλαιο Φράγχθι θεωρείται από τα σημαντικότερα του κόσμου.

Στη βόρεια ακτή του κόλπου της κοιλάδας Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο θα βρεις μία από τις σπουδαιότερες προιστορικές θέσεις του ελληνικού χώρου όπου πιθανότατα κατοικήθηκε πρώτα από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ και μετά από τον Homo Sapiens.

Στο σπήλαιο Φράγχθι βρέθηκε ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός σε εμβρυική στάση

Έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι κατοικήθηκε για παραπάνω από 35.000 χρόνια από την Παλαιολιθική ως τη Νεολιθική Εποχή. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι βρέθηκε ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός στην Ελλάδα ηλικίας 8-10 χιλιάδων χρόνων σε εμβρυική στάση. Η ηλικία του εκτιμήθηκε στα 25 χρόνια, το γένος του αρσενικό και το ύψος του 1.56 ενώ δίπλα του βρέθηκαν δύο σκελετοί παιδιών.

Αν βρεθείς εκεί θα αντιληφθείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι πρόκειται για ένα ιδανικό καταφύγιο, ειδικά όταν μιλάμε για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Λόγω του μεγάλου βάθους, έμπαιναν  μέσα στη σπηλιά για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους από τα άγρια ζώα, ήταν σχεδόν δίπλα στη θάλασσα για να μπορέσουν να δραπετεύσουν εάν κάτι κακό συνέβαινε, το χειμώνα προστατεύονταν με φυσικό τρόπο από το κρύο, και τα καλοκαίρια διατηρούνταν αισθητά χαμηλότερη η θερμοκρασία σε σχέση με τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Αν το επισκεφθείς τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές θερμοκρασίες, θα διαπιστώσεις και μόνος σου, ότι ενώ έξω ζεσταίνεσαι πολύ, με το που μπεις μέσα θα νιώσεις μία δροσιά!

Το Φράγχθι υπήρξε η πρώτη ανασκαμμένη θέση που πυροδότησε την συζήτηση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο

Λόγω του ότι βρέθηκαν κομμάτια μαύρου οψιανού, ηφαιστειογενούς γυαλιού πολύ καλής ποιότητας , που υπάρχει μόνο στη Μήλο, αλλάζει τα δεδομένα για ό,τι γνωρίζαμε για τις θαλάσσιες μεταφορές εκείνη την εποχή. Με πολύ απλά λόγια, μιλάμε για ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο περίπου το 5000  π.Χ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό είναι το αρχαιότερο ταξίδι που έχει καταγραφεί, ανοιχτής θαλάσσης, του κόσμου.

Το Φράγχθι όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και στο μέλλον με τις σπουδαίες ανακαλύψεις του.

 

Φωτογραφίες: 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.