Τα 5 καλύτερα ουίσκι του κόσμου

Το ουίσκι ή αλλιώς ο “βασιλιάς των αποσταγμάτων” έχει μεγάλη ιστορία η οποία ξεκινά τον 15ο αιώνα, όπου και έχουμε την πρώτη γραπτή αναφορά. Το 1405, στα χρονικά του ιρλανδικού μοναστηριού του Clonmacnoise, καταγράφεται ο θάνατος ενός αστέγου από υπερβολική κατανάλωση Uisge beatha , που στα κέλτικα σημαίνει «νερό της ζωής». Η πρώτη επίσημη καταγραφή σε βασιλικά έγγραφα ανάγεται στο 1494, όταν ο βασιλιάς James ΙV ζητάει «οκτώ δοχεία βύνης για την παρασκευή uisge beatha». Το 1536-1541 o βασιλιάς Henry VIII της Αγγλίας, διαλύει τα μοναστήρια και δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να αποστάξουν, μιας και εκείνοι ήταν που καλλιεργούσαν την πρώτη ύλη για το ουίσκι, τα δημητριακά.

Τα 5 καλύτερα ουίσκι του κόσμου

Τα 5 καλύτερα ουίσκι του κόσμου
100th Anniversary Hibiki Japanese Harmony and Hibiki 21-Year-Old Limited-Edition Releases

Το 1608, στη Βόρεια Ιρλανδία δίνεται η πρώτη επίσημη άδεια για να ανοίξει αποστακτήριο. Το όνομά του, The Old Bushmills Distillery, το οποίο και παραμένει μέχρι και σήμερα το παλαιότερο αποστακτήριο στον κόσμο. Από εκεί και μετά υπήρξαν αρκετές ιστορικές στιγμές, οι οποίες είτε ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το ουίσκι είτε προκλήθηκαν από αυτό. Η αρχή έγινε το 1725, με τον λεγόμενο English Malt Tax, φόρο που οδήγησε σε παράνομες αποστάξεις. Έπειτα, το 1775-1783, στον πόλεμο Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, το ουίσκι χρησιμοποιήθηκε πολύ και σαν συνάλλαγμα, ενώ το 1791 ο φόρος για το ουίσκι από τη νέα εθνική κυβέρνηση του George Washington οδήγησε στην «επανάσταση του ουίσκι» από τους αγρότες. Τελικός σταθμός, η ποταπαγόρευση στις ΗΠΑ, από το 1920 μέχρι το 1924.

Η παρασκευή ουίσκι είναι εδώ και καιρό μια λεπτή μορφή τέχνης. Όσο για την κατανάλωσή του; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρησκευτική εμπειρία”.  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υπέροχη γεύση, το άρωμα και την υφή του ουίσκι. Κάθε μέρος του κόσμου έχει μια μοναδική παράδοση παρασκευής. Εμείς σήμερα θα γνωρίσουμε τα 5 καλύτερα του κόσμου.

Hibiki Japanese Harmony, Ιαπωνία

Hibiki Japanese Harmony, Ιαπωνία
Hibiki Japanese Harmony, Ιαπωνία

Μπορεί η Σκωτία να είναι συνώνυμη με τα καλύτερα ουίσκι, όμως και η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, παράγει μερικά από τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου. Το Hibiki είναι, πρότυπο της αρμονίας και της ισορροπίας, κυκλοφόρησε το 1989 για να τιμήσει τη μνήμη της φιλοσοφίας του Suntory, που πραγματεύεται την αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους και τη φύση. Το όνομα Hibiki σημαίνει «συντονισμός» στα Ιαπωνικά. Στο στόμα έχει μια γλυκύτητα που μοιάζει με μέλι, συνοδευόμενη από λευκή σοκολάτα και μια ιδέα φλούδας πορτοκαλιού.

Royal Brackla, Σκωτία

Royal Brackla, Σκωτία
Royal Brackla, Σκωτία

H Royal Brackla 21YO είναι ένα από τα καλύτερα σκωτσέζικα ουίσκι. Το παλαιότερο από τα τρία single malts Royal Brackla κυκλοφόρησε το 2015 ως μέρος των Last Great Malts από την John Dewar & Sons. Αποστάζεται αργά, με άφθονο reflux και ωριμάζει σε βαρέλια Oloroso Sherry. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό και αφήνει άρωμα μήλου και αχλαδιού. Το τζίντζερ είναι έντονο όπως επίσης έντονη και είναι η σοκολατένια γεύση του.

Archie Rose, Αυστραλία

Archie Rose, Αυστραλία
Archie Rose, Αυστραλία

Η Land Down Under αναδείχθηκε σχετικά γρήγορα σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές παραγωγής ουίσκι στον κόσμο. Το βραβευμένο
Archie Rose είναι από τα κορυφαία αποστάγματα που μπορεί κάποιος να πιει. Η γεύση του χαρακτηρίζεται μοναδική με έντονες νότες κανέλας, μήλου και μοσχοκάρυδου που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον ουρανίσκο.

Two Doves, Σερβία 

Two Doves, Σερβία 
Two Doves, Σερβία

Και μπορεί η Σερβία να μην είναι διάσημη για την παραγωγή ουίσκι, όμως διαθέτει τοπικά αποσταγματοποιεία που αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τη δεξιοτεχνία των κορυφαίων κατασκευαστών σε όλο τον κόσμο. Το two doves single mat είναι μαλακό ουίσκι με πικρή γεύση.  Η απόχρωσή του είναι σκούρα χρυσαφένια με ένα πολύ ωραίο γλυκό άρωμα.

The Willett, Ηνωμένες Πολιτείες

The Willett, Ηνωμένες Πολιτείες

Το Willett Family Estate Bottled 4 Year Rye οι λάτρεις του ουίσκι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Το άρωμά του χαρακτηρίζεται από μια έντονα γλυκιά νότα βύσσινου, συνοδευόμενη από κανέλα με μια νότα δρυός. Η γεύση που αφήνει είναι καμένης βανίλιας που συμπληρώνεται με έντονες νότες από σκούρο κεράσι και μπαχαρικά, και ολοκληρώνεται με μια μακρά, παρατεταμένη πικάντικη επίγευση.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://en.prnasia.com/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.