Ταξίδι στους Περιστεριώνες της Τήνου: Τα μοναδικά δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Η Τήνος είναι από τα αγαπημένα μου νησιά. Δεν έχει την πολυκοσμία των Κυκλάδων, έχει όμως υπέροχα χωριά, παραλίες και πολύ καλό φαγητό. Όσο για τα αξιοθέατα; Χρόνο να έχεις και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς. Το σήμα κατατεθέν της είναι φυσικά οι Περιστεριώνες της. Συνδυάζοντας αρμονικά την καλαισθησία με την χρηστικτότητα, δημιουργήθηκαν για την εκτροφή περιστεριών -τόσο το κρέας τους, όσο και το λίπασμά τους αποτέλεσε κύριο εξαγώγιμο προϊόν των κατοίκων του νησιού.

Ταξίδι στους Περιστεριώνες της Τήνου: Τα μοναδικά δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Σήμερα εκτιμάται ότι στο νησί βρίσκονται περισσότεροι από 600, ωστόσο υπολογίζεται ότι όταν δημιουργήθηκαν ήταν τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός από τους εναπομείναντες.

Πολλοί θα αναρωτηθείτε πότε κατασκευάστηκαν πρώτη φορά. Η κατασκευή τους τοποθετείται επί Ενετοκρατίας -αν και η πρώτη έγγραφη μαρτυρία της ύπαρξής τους αναφέρεται σε διαθήκη του 1726- εποχή κατά την οποία εντατικοποίηθηκε και η εκτροφή περιστεριών. Τα πέτρινα κτίρια είναι διώροφα, με το ισόγειο να λειτουργεί ως αποθήκη και τον όροφο να προορίζεται για τα περιστέρια.

Λόγω του ότι ήταν σύμβολο οικονομικής ευρωστίας, στην αρχή μόνο οι Ενετοί μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους περιστεριώνες. Στην συνέχεια, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, δόθηκε αυτό το δικαίωμα και στους κατοίκους του νησιού. Συνήθως συναντώνται σε απάνεμα ανοιχτά σημεία και κοντά στο νερό, έτσι ώστε να παρέχεται η κατάλληλη προστασία και να ευνοείται το πέταγμα των περιστεριών.

Οι Τηνιακοί μάστορες, των οποίων η φήμη, είναι σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποίησαν το σχιστόλιθο ως βασικό υλικό για την κατασκευή τους. Εντυπωσιακές είναι οι πλευρές τους μιας και νομίζεις ότι είναι κεντημένες. Άλλωστε γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι περιστεριώνες αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

Τα μοτίβα τα οποία είναι σμιλεμένα πάνω στην πέτρα είναι λουλούδια, τρίγωνα, κύκλοι, ρόμβοι, ήλιοι κ.α. . Από τους πιο εντυπωσιακούς εκείνοι που συναντώνται στο γραφικό χωριό Ταραμπάδος.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.