Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει τα ιαματικά λουτρά της Θράκης και της Μακεδονίας

Η Ελλάδα έχει πολλές ιαματικές πηγές λόγω του εδάφους της. Κάποιες από αυτές είναι αξιοποιημένες και κάποιες όχι. Στο σύνολό σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις φτάνουν τις 750. Οι 150-180 είναι αυτές που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί. Η Θράκη και η Μακεδονία διαθέτουν 21 και εμείς θα σας τις παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θράκη

Σαμοθράκη

Όποιος έχει πάει στην Σαμοθράκη, στα Θέρμα θα έχει δει τα οργανωμένα ιαματικά λουτρά του νησιού που είναι ανδρικά και γυναικεία. Η θερμοκρασία στην πηγή είναι περίπου στους 100 βαθμούς Κελσίου και στις πισίνες στους 40 βαθμούς. Συνήθως πηγαίνουν εκεί όσοι πάσχουν από ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, αγγειοπάθειες και δερματοπάθειες.  Υπάρχουν και εγκαταστάσεις ποσιθεραπείας που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τραϊανούπολη (Αλεξανδρούπολη)

Η Τραϊανούπολη  χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Τραινό  τον 2ο αι. μ.Χ. Τα ιαματικά νερά ήταν γνωστά ήδη από την εποχή εκείνη και ο αυτοκράτορας φρόντισε να δημιουργήσει θέρμες για την αξιοποίησή τους.  Το 1962 δημιουργήθηκαν και νέες εγκαταστάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες λειτουργούν ως τις μέρες μας με ευθύνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης κοντά στο χωριό Λουτρό. Το νερό της Τραϊανούπολης χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο, χλωρονατριούχο, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, που ενδείκνυται για χρόνιες ρευματοπάθειες, παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος, δερματοπάθειες, παθήσεις του αναπνευστικού, της χολής και του ήπατος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γενησαίας (Ποταμιάς) Δήμου Αβδήρων

Τα Άβδηρα  βρίσκονται σε περιοχή πλούσια σε νερά, κοντά στη λίμνη Βιστωνίδα, ανάμεσα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Το ιαματικό νερό της περιοχής, που αναβλύζει σε θερμοκρασία 56-70°C είναι υπέρθερμο, χλωρονατριούχο, όξινο, υποτονικό και ασθενώς ραδιενεργό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, νευραλγίες, γυναικολογικές παθήσεις και αλλεργικές δερματοπάθειες.Η περιοχή ενδείκνυται για συνδυασμό ιαματικού τουρισμού με άλλες μορφές τουρισμού, όπως οι δραστηριότητες στη φύση, η παρατήρηση άγριας πανίδας (κυρίως πτηνών στο Πόρτο Λάγος) και ο πολιτιστικός τουρισμός στον αρχαιολογικό χώρο και τον ιστορικό οικισμό των Αβδήρων.

Παρανέστι Δράμας

Στα Θέρμια, υπάρχει ιαματική πηγή που περιβάλλεται από μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Το νερό αναβλύζει στους 54°C και χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο, υποτονικό, ασθενώς ανθρακούχο και ασθενώς ραδιενεργό. Ο Δήμος Παρανεστίου κάνει προσπάθειες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων θερμαλιστικού τουρισμού στην περιοχή.

Κρηνίδες 

Οι Κρηνίδες βρίσκονται κοντά στην Καβάλα, περίπου 13 χιλιόμετρα και 20 από τη Δράμα. Το νερό στις Κρηνίδες αναβλύζει στους 29°C και χαρακτηρίζεται υπόθερμο, υποτονικό. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην δημιουργία ιαματικής λάσπης, που ενδείκνυται για γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Στο πηλοθεραπευτήριο λειτουργεί και κανονικός λουτήρας εντός των ιστορικών οθωμανικών εγκαταστάσεων (μικρό χαμάμ) που ανακαινίστηκε. Στην περιοχή υπάρχουν τουριστικές υποδομές (κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), ενώ υπάρχει δυνατότητα ποδηλασίας, φυσιολατρικών εκδρομών και αρχαιολογικών περιπάτων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κεντρική Μακεδονία 

Νιγρίτα Σερρών

Κοντά  στη λίμνη Κερκίνη βρίσκεται η ιαματική πηγή Θερμών της Νιγρίτας. Εκτός από τα θερμά λουτρά, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 35-36 βαθμών Κελσίου, υπάρχει και πηγή μεταλλικού νερού που χαρακτηρίζεται ως αλκαλική οξυπηγή. Το μεταλλικό νερό, ιδιαίτερα κατάλληλο για ποσιθεραπεία παθήσεων του γαστρεντερολογικού, εμπλουτίζεται με ανθρακικό και εμφιαλώνεται.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σιδηρόκαστρο

Επτά περίπου χιλιόμετρα  από το Σιδηρόκαστρο, λειτουργεί υδροθεραπευτήριο και πηλοθεραπευτήριο, του οποίου η ιστορία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Το νερό, που αναβλύζει σε θερμοκρασία 43-77°C, χαρακτηρίζεται υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, μυαλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων αλλά και γυναικολογικές παθήσεις. Σημαντικό προσόν των συγκεκριμένων πηγών είναι ότι λειτουργούν όλο το χρόνο και είναι ανοικτές 24 ώρες το 24ωρο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Άγκιστρο

Ο δήμος Σιντικής διαθέτει και δεύτερη σημαντική ιαματική πηγή, αυτή του Άγκιστρου.  Το ιαματικό νερό χαρακτηρίζεται ολιγομεταλλικό, νατριούχο, ασβεστούχο, θειϊκό, οξυανθρακούχο, καλιούχο, φθοριούχο, υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, κινητικά προβλήματα, δερματοπάθειες και παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Νέας Απολλωνίας

Τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας  βρίσκονται στη νότια όχθη της λίμνης Βόλβης.  Σήμερα έχει διαμορφωθεί η λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας, όπου υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε θερμαλιστικό ξενοδοχείο, σε μπάνγκαλοους ή και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό, ενώ μπορεί κανείς να απολαύσει και φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λουτρά Λαγκαδά 

Τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά είναι μια οργανωμένη λουτρόπολη και η  ιστορία της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, όταν ο ιατρός Ιουστινιανός διέγνωσε τις ιαματικές της ιδιότητες και έκτισε τους πρώτους λουτήρες, που είναι ορατοί και σήμερα. Τα λουτρά βρίσκονταν σε χρήση ως και την οθωμανική περίοδο, οπότε και επαυξήθηκαν και με δεύτερο λουτρικό συγκρότημα, επίσης σε χρήση στις μέρες μας. Το 1925 τα λουτρά ανακαινίστηκαν με μια χροιά κοσμοπολιτισμού της εποχής. Το νερό του Λαγκαδά χαρακτηρίζεται ως υπόθερμο και ενδείκνυται για νεφροπάθειες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και δερματοπάθειες. Εκτός από τους κλειστούς λουτήρες, ατομικούς και ομαδικούς, το συγκρότημα διαθέτει και δύο πισίνες, η μία ολυμπιακών διαστάσεων, που είναι κατάλληλες για προπόνηση αθλητών κολύμβησης αλλά και για χρήση κατά τους θερινούς μήνες. Ο περιβάλλων χώρος είναι εξαιρετικά διαμορφωμένος, διαθέτει εστιατόριο, σνακ μπαρ, παιδικές χαρές και πάρκο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ιαματικές πηγές Δουμπιά Αγ. Αποστόλων

Οι πηγές Δουμπιά παρέχουν αποκλειστικά φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό το οποίο εμφιαλώνεται και διατίθεται στην αγορά.

Ιαματικές πηγές Γιάνες Κιλκίς

Στη θέση Μεγάλη Βρύση, κοντά στο σπήλαιο Κιλκίς και εντός αρχαιολογικού χώρου υπάρχει φυσική ανάλβυση ψυχρού ιαματικού νερού (θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου). Το νερό είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία για παθήσεις του γαστρεντερολογικού και του ουροποιητικού συστήματος.

 

Πικρολίμνη Κιλκίς

Το όνομα του χωριού Πικρολίμνη παραπέμπει στο μαύρο πυθμένα της παρακείμενης λίμνης που οφείλεται στον φυσικό αλατούχο πηλό της. Η θερμοκρασία του νερού είναι περί τους 38°C και ο χαρακτηρισμός του είναι όξινο, μεταλλικό, υποτονικό.  Οι υποδομές προσφέρουν δυνατότητες τόσο λουτροθεραπείας όσο και πηλοθεραπείας και οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται είναι αρθρίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις, ενοχλήσεις από παλαιά κατάγματα, μυαλγίες κ.ά. Η περιοχή διαθέτει τουριστικά καταλύματα και λοιπές τουριστικές υποδομές.

Ιαματικά λουτρά Αγ. Παρασκευής Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, βρίσκεται η τοποθεσία Λουτρά, που οφείλεται στην ιαματική πηγή της, την οποία οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά. Το παλαιότερο μικρό υδροθεραπευτήριο αντικαταστάθηκε το 2000 από υπερσύγχρονο κτίριο που προσφέρει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών. Το νερό της πηγής αναβλύζει σε θερμοκρασία 34,5°C και χαρακτηρίζεται θερμό, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό.

Πηγή Σουρωτής

Στο δήμο Θέρμης, επίσης, βρίσκεται η πολύ γνωστή πηγή φυσικού ανθρακούχου νερού Σουρωτή. Το νερό αναβλύζει στους 16 βαθμούς Κελσίου και χαρακτηρίζεται ψυχρό, όξινο, οξυανθρακικό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο, σιδηρούχο. Είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία προς αντιμετώπιση ήπιων περιφερικών αποφρακτικών αγγειοπαθειών, γαστρεντερολογικών παθήσεων, νεφρολιθιάσεων και ήπιας αναιμίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λουτρά Πόζαρ ή Λουτρακίου

Στο δήμο Αλμωπίας Ααριδαίας μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικού φυσικού κάλλους αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου ή Πόζαρ (από τη σλάβικη ονομασία που σημαίνει θράκα). Η ιδιαιτερότητα των ιαματικών λουτρών είναι ότι το νερό κυλάει μέσα σε φυσικές κοιλότητες και καταρράκτες, έτσι ώστε οι λουόμενοι απολαμβάνουν όχι μόνο τις ευεργετικές του ιδιότητες  αλλά και το φυσικό τοπίο. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα από τουριστικής άποψης και διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία, τα οποία παρέχουν επίσης δυνατότητες υδροθεραπείας, μασάζ, φυσικοθεραπείας κ.ο.κ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δυτική Μακεδονία

Ξινό Νερό Φλώρινας

Περίπου 30 χλμ ΝΑ της Φλώρινας υπάρχει πηγή φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου και ασβεστούχου νερού. Όπως και στη Σουρωτή, η πρώτη βιομηχανική εμφιάλωση έγινε στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γάλλους. Το 1958 κατασκευάστηκε σύγχρονο εργοστάσιο εμφιάλωσης. Το νερό ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερολογικού και η εκμετάλλευσή του γίνεται από το 1992 από τη δημοτική επιχείρηση.

Αγραπιδιά Αμύνταιου

Στην Αγραπιδιά (Λιμνοχώρι) Αμύνταιου βρίσκεται φυσική ιαματική πηγή στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης. Η περιοχή έχει δώσει δείγματα κατοίκησης ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Το ιαματικό νερό, το οποίο χαρακτηρίζεται υπόθερμο, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, διοχετεύεται σε λίθινους λουτήρες εντός παραδοσιακού κτίσματος, που ενδείκνυται για παθήσεις του πεπτικού και μυοσκελετικού συστήματος.

Ιαματική πηγή Αμμουδάρας

Μόλις 2,5 χλμ από το Άργος Ορεστικό βρίσκεται η ιαματική πηγή Αμμουδάρας με νερό ψυχρό, υδροθειούχο, υποτονικό, κατάλληλο για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και παθήσεις του αναπνευστικού. Το υπάρχον υδροθεραπευτήριο χρονολογείται από το 1998 και λειτουργεί τους μήνες Μάιο ως Οκτώβριο. Στο χωριό υπάρχει και ξενώνας για τη διαμονή των λουομένων.

Κιβωτός Γρεβενών

Ανάμεσα στα Γρεβενά και την Καστοριά βρίσκεται το χωριό Κιβωτός, κοντά στο οποίο αναβλύζει ιαματική πηγή, η οποίο ήταν γνωστή ήδη από την οθωμανική περίοδο. Υπάρχει μικρό υδροθεραπευτήριο. Το νερό χαρακτηρίζεται ψυχρό, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή: wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.