Βρεθήκαμε στην Πύλο και στο Παγκόσμιο Τουριστικό Forum της Λουκέρνης με πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού

Για πρώτη φορά μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, έγινε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πύλο, το παγκόσμιο τουριστικό forum της Λουκέρνης. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φιλοξενούμε εδώ στην Ελλάδα το παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, το οποίο είναι το “Νταβός του τουρισμού”» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά μαζί με  τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο του Φόρουμ WTFL– ThinkTank κ. Martin Barth, τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC κ. Gerald Lawless και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Γιάννη Γούλιο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση του φόρουμ, που κάλυψαν εθνικά και τοπικά ΜΜΕ και φυσικά το travelgirl.gr.

«H Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τρία τελευταία χρόνια το θεσμικό της πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρόλο, συμμετέχοντας σε αυτό το παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όπου εκλεγήκαμε στο εκτελεστικό συμβούλιο, αλλά και με το γεγονός ότι προεδρεύσαμε στον ΟΟΣΑ τον περασμένο Οκτώβριο, στην εορταστική 100ή σύνοδο της τουριστικής επιτροπής» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του τουριστικού φόρουμ, η Έλενα Κουντουρά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «λαμβάνονται παγκόσμιες αποφάσεις, δημιουργούνται τάσεις και συζητάμε τα πολύ μεγάλα θέματα για τον τουρισμό, όπως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εξασφάλιση για τις υποδομές, μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και το πιο σημαντικό, η τεχνολογία, η καινοτομία και το ταλέντο». Όπως εξήγησε, «τόσο η εκπαίδευση όσο και η μετεκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικές και ως εκ τούτου όλα αυτά τα οποία γίνονται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για κάθε χώρα, είναι πολύ σημαντικές».

«Εμείς ως χώρα πήγαμε πέρυσι στην Λουκέρνη και είδαμε από κοντά το πραγματικά πολύ δυναμικό φόρουμ με παγκόσμιες προσωπικότητες, διότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων βοηθούν την κάθε χώρα, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα που αναπτύσσεται τώρα, ώστε να αναπτυχθεί με βιώσιμους, και χωρίς αποκλεισμούς, τρόπους. Είναι τιμή για μας που βρίσκονται σήμερα εδώ προσωπικότητες, που θα γίνουν αυτές οι συζητήσεις και που θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία βγαίνουν μέσα από αυτό το πολύ σπουδαίο think tank», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά, «θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, για αυτό θα πρέπει να έχει ανάλογες πρακτικές και να προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες, όλα αυτά τα οποία προτάσσονται».

 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την περιφέρειά μας να φιλοξενεί αυτό το παγκόσμιο φόρουμ τουρισμού», προσθέτοντας ότι «μας δίνει δύναμη, ώστε αυτό που έχουμε αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα του τουρισμού να το προχωρήσουμε με μεγάλη πίστη και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε». Επίσης, ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος επιτρέπει στις περιφέρειες να πάρουν πρωτοβουλίες για δημιουργία των συμπράξεων», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντική η συνεργασία του υπουργείου με τις περιφέρειες σε ένα εξαιρετικά ευγενές ανταγωνιστικό περιβάλλον», διότι όπως εξήγησε, «κάθε καλή πρακτική αποτελεί παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες και βοηθά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας».

Εκ μέρους του ΕΟΤ, μίλησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ιωάννης Γούλιος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σίγουρο πως το ενδιαφέρον που υπάρχει για το μέλλον του τουρισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας» και προσέθεσε: «Πάνω από 20% του ΑΕΠ οφείλεται εμμέσως ή αμέσως στον τουρισμό. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όχι μόνον την εξέλιξη, αλλά και τις προβλέψεις, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne Think Tank, Martin Barth, σημείωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι ο τουρισμός μπορεί πραγματικά να αποτελέσει την κινητήριο οικονομική δύναμη για την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε και με την Ελλάδα, προκειμένου να την αναπτύξουμε περαιτέρω ως τουριστικό προορισμό. Κάθε φορά προτού επισκεφθούμε μία χώρα αναλύουμε προσεκτικά την πορεία της, παρακολουθούμε τι κάνει στον τουρισμό και αυτό κάναμε και πριν έρθουμε εδώ. Πρέπει λοιπόν να πω ότι η Ελλάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία μας, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε περισσότερα από όσα έχετε ήδη κάνει και μπορούμε να αναπτύξουμε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι πρόκειται για μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά».

Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του World Travel & Tourism Council, Gerald Lawless, ο οποίος ανέφερε ότι «εμείς προσπαθούμε εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα να συνομιλήσουμε με τις κυβερνήσεις και να τις κάνουμε να συνειδητοποιήσουν την αξία των ταξιδιών και του τουρισμού» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σας πω ότι το 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Στην Ελλάδα απ’ ό,τι καταλαβαίνω το 12% των συνολικών θέσεων απασχόλησης μπορεί να αποδοθεί στον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα. Συνολικά τα ταξίδια και ο τουρισμός παγκοσμίως απασχολούν περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.