«Βρυσάκι: Η αναβίωση μιας γειτονιάς»- Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, διοργανώνουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα» σε επιμέλεια της Sylvie Dumont.

«Βρυσάκι: Η αναβίωση μιας γειτονιάς»- Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

«Βρυσάκι: Η αναβίωση μιας γειτονιάς»- Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Camel and boy on Asteroskopeiou (toward Hephaisteion)
57-19
1/1/19571957
Homelife and History | Miscellaneous | Odds and Ends

Ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς αυτής, εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, απαλλοτριώθηκε για την πραγματοποίηση ανασκαφών, με στόχο την αποκάλυψη της Αγοράς των Αθηνών, του πολιτικού κέντρου της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και εμπορικής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την «Παλαιά Αθήνα» γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν.

To Βρυσάκι και η ιστορία του αναβιώνει μέσα από έξι θεματικές ενότητες πριν και μετά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής το 1931, από την Οθωμανική περίοδο έως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται η μορφή και η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γέφυρες, οι εκκλησίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, οι εγκαταστάσεις των προσφύγων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα εκθέματα  θα είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές,  αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων (όπως κουτιά παπουτσιών, τσιγάρων, ντενεκέδες)  και θα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής, Πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη, από 18 Ιουνίου έως 3 Αυγούστου και από 4 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2024, ενώ ήδη προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.α.

Χορηγός έκθεσης

EUROBANK

Με την υποστήριξη

McCabe Family

Zoe Sarbanes Pappas

Διάρκεια έκθεσης:

18 Ιουνίου – 3 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου –  17 Νοεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη,  Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 20:00

Ομαδικές ξεναγήσεις:

Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις

κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Κυριακή στις 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη

Σουηδίας 61, 106 76 Κολωνάκι

www.ascsa.edu.gr

Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.