Αυτό είναι το πιο βόρειο νησί του κόσμου!

Αν κάποιος σας ρωτήσει αν γνωρίζετε ποιο είναι το ποιο βόρειο νησί του κόσμου, τι θα απαντούσατε; Λογικό οι περισσότεροι να μην το ξέρετε. Δανοί επιστήμονες κατά τύχη το ανακάλυψαν  και βρίσκεται ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας.

Αυτό είναι το πιο βόρειο νησί του κόσμου!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια των μελετών τους, θεώρησαν ότι είχαν φτάσει στο Oodaaq, ένα νησί, που ανακάλυψε μια ομάδα συμπατριωτών τους το 1978, για να συλλέξει δείγματα στη διάρκεια αποστολής τους τον περασμένο Ιούλιο. Καθώς όμως επεξεργάζονταν τα δεδομένα τους συνειδητοποίησαν ότι είχαν πατήσει πόδι σε ένα νησί περίπου 780 μέτρα βορειοδυτικά. «Ήμασταν βέβαιοι ότι το νησί στο οποίο στεκόμασταν ήταν το Oodaaq, που είχε καταγραφεί μέχρι τότε ως το βορειότερο του κόσμου», είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Μόρτερν Ρας, του τμήματος Γεωεπιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του πανεπιστημίου. «Μόλις όμως ανήρτησα φωτογραφίες του νησιού και τις συντεταγμένες του στα social media, μια ομάδα Αμερικανών  τρελάθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια», επεσήμανε.

Το νησί δεν έχει ακόμη αποκτήσει το δικό του όνομα. Απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Oodaaq ανοικτά του ακρωτηρίου Morris Jesup, του βορειότερου σημείου της Γροιλανδίας κι ενός από τα βορειότερα σημεία στεριάς στη Γη. Το μικρό νησάκι έχει έκταση περίπου 30 επί 60 μέτρα και ύψος τρία με τέσσερα από τη στάθμη της θάλασσας, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η ομάδα των ερευνητών, πάντως, δεν θεωρεί ότι η ανακάλυψή τους είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρότειναν να βαφτιστεί το νησί “ Qeqertaq Avannarleq”, που σημαίνει «το βορειότερο νησί» στην τοπική διάλεκτο της Γροιλανδίας. Αποτελείται κυρίως από λάσπη του βυθού και πέτρες που έμειναν στο σημείο από παγόβουνα που μετακινήθηκαν, αλλά δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ. «Ουδείς γνωρίζει πόσο θα επιζήσει. Θεωρητικά θα μπορούσε να εξαφανιστεί με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα», είπε ο Ρας

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.