Φεστιβάλ Επταπυργίου: Ένα νέο φεστιβάλ “γεννιέται” στη Θεσσαλονίκη

Ένα νέο φεστιβάλ «γεννιέται» στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκη. Το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» θα πραγματοποιηθεί, από τις 2 έως τις 22 Ιουλίου 2019, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα παρουσιάστηκε ο στόχος αλλά και οι εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCOΤο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρας Νέων MOYSA και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Συνολικά θα δοθούν δέκα παραστάσεις, θα συμμετάσχουν 325 καλλιτέχνες, 65 τεχνικοί και υπολογίζεται πως οι θεατές θα φτάσουν τους 7.600.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί έναν νέο πολιτιστικό θεσμό. Τα τελευταία χρόνια κάναμε εκδηλώσεις σε ιστορικά μνημεία όπως η Ροτόντα και το Βυζαντινό Λουτρό με μεγάλη απήχηση. Με το Φεστιβάλ Επταπυργίου ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το όραμά μας για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε, στη συνέντευξη τύπου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρόσθεσε ότι «συνδέουμε την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη, εντάσσουμε τα μνημεία της πόλης στην καθημερινότητα κάθε συμπολίτη μας και προβάλουμε σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμού και του τουριστικού μας πλούτου». Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό πως για αυτόν τον θεσμό υπάρχει ένωση δυνάμεων μέσα από συμπράξεις με φορείς της πόλης. «Ο πολιτισμός ήταν απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», συμπλήρωσε και είπε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι 70.000 άτομα παρακολούθησαν εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ., ενώ το 80% των εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ έχουν ελεύθερη είσοδο. «Κάναμε τον πολιτισμό απόλυτα προσιτό σε όλους. Γιατί για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και ανακοίνωσε ότι και τα επόμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επενδύσει στον πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε ότι «έχουμε μνημειακό πλούτο, μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με το Φεστιβάλ Επταπυργίου αξιοποιούμε ένα τέτοιο μνημείο» και ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την αγαστή συνεργασία και την υποστήριξη. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα θεσμό υπερτοπικής σημασίας και εξήγησε πως: «Θα γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των τουριστών οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μοναδικές παραστάσεις, στο Επταπύργιο, στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης». «Θα είναι ένας ακόμη λόγος για να μείνει κανείς στην πόλη εκείνο το διάστημα», δήλωσε.

Ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης τόνισε πως η ημέρα ανακοίνωσης του προγράμματος δεν είναι τυχαία. «Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών που στόχο έχει προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα Μνημεία μας πρέπει να συνδέονται με τοπική κοινωνία μέσω συνεργιών, να αναδεικνύουν το συγκριτικό πλεονέκτημα πόλης. Να συνυπάρχει το παρελθόν αρμονικά με το παρόν», σημείωσε και αναφέρθηκε στην ιστορία του Φρούριου Επταπυργίου, γνωστού και ως Γεντί Κουλέ, που για χρόνια λειτούργησε ως φυλακή και από το 1995 είναι έδρα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα τελευταία χρόνια της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης Θεσσαλονίκης.

Στο πώς γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ αναφέρθηκε η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου λέγοντας πως ο σπόρος μπήκε από μια πρόταση της Ιωάννας Μανωλεδάκη μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Διδώ και Αινείας». Εξήγησε πως αυτό το Φεστιβάλ είναι μια φυσική συνέχεια δράσεων του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ σε χώρους όπως η Ροτόντα, Επταπύργιο, Τζιντζιρλί Τζαμί. «Κάνουμε εκδηλώσεις ώστε κόσμος να μην χρησιμοποιεί τα μνημεία μόνο ως μουσειακούς χώρους. Ο πολίτης αποκτά άλλη σχέση με ένα μνημείο αν παρακολουθήσει σε αυτό μια συναυλία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την πολύτιμη στήριξη της Πολυξένης Βελένη από την θέση της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καθώς και αυτή του Γιώργου Σκιαδαρέση. Η κ. Μυκωνίου αναφέρθηκε και στις βελτιωτικές αλλαγές που θα γίνουν στον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό χώρο του Επταπυργίου ενόψει του Φεστιβάλ.

Τις έξι παραγωγές που έχουν προγραμματιστεί παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Θανάσης Κολαλάς. Όπως είπε «Ο σχεδιασμός είχε ιδιαιτερότητες γιατί έπρεπε όλες οι παραστάσεις να δένουν με το μνημείο. Στις παραστάσεις οι θεατές θα απολαύσουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και σχήματα από το εξωτερικό».

Οι παραγωγές του Φεστιβάλ Επταπυργίου:

-2/7 «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ σε μουσική Mendelssohn με τον Άκη Μπαλτά στη διεύθυνση της Ορχήστρας και τον Μιχάλη Σιώνα να σκηνοθετεί.

-7/7 «Μουσική του Πάθους» από Vienna Met Trio με ήχους τζαζ και τανγκό .

-12, 14,16 και 18 Ιουλίου 2019 «Cavalleria Rusticana» του Pietro Mascagni σε συνεργασία με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης. «Θα είναι μια όπερα υψηλών προδιαγραφών με υπέροχη μουσική», τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου.

-17/7 «Επταπύργιο ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989» από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. «Επιτέλους ξεκινάει κάτι ωραίο στο Επταπύργιο και δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης.

-19/7 η «…νύχτα Μαγικιά…», ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα ΜΟΥΣΑ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ενορχήστρωση- μουσική διεύθυνση Παναγή Μπαρμπάτη. «Η MOYSA θα συμβάλλει στο να ακουστεί η μουσική του Θεοδωράκη σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο βοηθός αρχιμουσικού της MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου.

-22/7 βραδιά ποίησης και μουσικής « Ο Ελύτης συναντά τον Ελιάρ» με απαγγελία ποιημάτων από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αφήγηση Γιολάντας Μπαλαούρα, μουσική επιμέλεια Αντώνη Σουσάμογλου, και καλλιτεχνική επιμέλεια Άννας Μυκωνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.