Ο Τάσος Ιορδανίδης στο travelgirl.gr: “Δεν εξαρτάται μία σχέση από το status του καθενός”

Το The Beginning άρχισε και ήδη οι κριτικές είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές. Ο Τάσος Ιορδανίδης είναι ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης και τον συνάντησα για να μου μιλησει για την σκηνοθετική δουλειά αλλά και πολλά θέματα που αφορούν στην επαγγελματική του ζωή και την προσωπική του.

Όταν έπεσε αυτή η ιδέα στο τραπέζι για την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση πίστεψες ότι από την αρχή θα πάει πολύ καλά;

Η αλήθεια είναι ότι το πίστεψα γιατί συνέβη και κάτι ιδιαίτερο με το έργο. Το είχε δει η Θάλεια ενώ έψαχνε για καινούρια έργα κι ήταν ωραία η καρμική συγκυρία ότι μας πήραν και μας το πρότειναν η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου με τον Κώστα Ξενόπουλο. Ηταν θετική η αίσθηση από την αρχή. Όταν το διαβάσαμε είπαμε ότι ήταν ένα ιδιαίτερο έργο.

Το The Beginning είναι ένα έργο του σήμερα.

Ναι είναι ένα έργο πολύ σημερινό. Ο  Ντέϊβίντ Έλντριτζ έκανε μία πολύ ωραία αποτύπωση χαρακτήρων που θα μπορούσαμε να τους συναντήσουμε στο περιβάλλον μας και είναι δύο πολύ αγαπητοί χαρακτήρες. Θα μπορούσαν να είχαν ξεπηδήσει από τις αγαπημένες ρομαντικές ταινίες όπως το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς από το Love Actually.

Ρεαλιστικά, μία τέτοια σχέση μπορεί να αποδώσει καρπούς στις μέρες μας; Όταν δηλαδή μία γυναίκα είναι δυναμική, καριερίστρια κι ο άντρας είναι κάτω από αυτήν;

Νομίζω ναι γιατί τα αντίθετα έλκονται πολλές φορές και νομίζω ότι είναι θέμα πνευματικότητας, πώς θα συναντηθούν δηλαδή δύο πνεύματα, δύο ψυχές, δύο μυαλά, δύο καρδιές. Δεν εξαρτάται μία σχέση από το status του καθενός. Νομίζω ότι ο φτερωτός έρωτας παίζει παιχνίδια περίεργα κι έχουμε δει πολλές πετυχημένες σχέσεις όπου το backround το κοινωνικό διέφερε του ενός από του άλλου.

Θα ήθελες να παίξεις το ρόλο του Ντάνι;

Η αλήθεια είναι ότι ζήλεψα. Είναι ένας πολύ ωραίος και ιδιαίτερος ρόλος, ένας πολύ χαριτωμένος χαρακτήρας. Και σίγουρα μετά το κλασικό ρεπερτόριο που έχω παίξει σίγουρα θα ήθελα να έχω μία ανάσα.

Τι δυσκολίες βρήκες ως σκηνοθέτης σε αυτό το έργο;

Επειδή έχουμε αυτές τις προσλαμβάνουσες, κι επειδή ειναι οικεία πρόσωπα αυτοί οι δύο, χωρίς να θέλω να φανώ αμετροεπής δεν συναντήθηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το θέμα ήταν να επικοινωνήσουν οι δύο υποκριτές, ο Γιάννης και η Θάλεια. Να υπάρχει χημεία στο σανίδι. Μέσα σε λίγες μέρες φάνηκε ότι είχαν αυτή τη χημεία και ήταν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Εσύ και η Θάλεια είστε από τα λίγα ζευγάρια που εκτός από την προσωπική σας ζωή, είστε μαζί και επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε κάποια στιγμή σε όλο αυτό το διάστημα που να είχατε κόντρες;

Κόντρες έχουμε καθημερινά και κοιτάμε να είναι εποικοδομητικές και για την συμβίωση αλλά και για την πορεία την επαγγελματική. Και νομιζω ότι είναι υγιές αυτό. Η ζωή είναι καρδιογράφημα, δεν πρέπει να είναι μία ευθεία αλλιώς πεθαίνεις.

Τι θαυμάζεις στη Θάλεια ως ηθοποιό;

Η Θάλεια είναι μία πολύ καλή ηθοποιός, έχει καταφέρει κι έχει συνδυάσει κάτι που το έχουν καταφέρει λίγες στη χώρα μας, είναι και ηθοποιός που υπηρετεί την τέχνη μέσω του θεάτρου και είναι μία ηθοποιός που κατάφερε να αποκτήσει μία εμπορευματική αξία υπηρετώντας και το μέσο της τηλεόρασης. Δεν τον συναντάμε εύκολα αυτόν τον συνδυασμό. Ένα άλλο θαυμαστό στοιχείο πάνω της είναι ότι είναι χαμελαίοντας πάνω στο θέατρο και τους ρόλους.

Τάσο είσαι ηθοποιός ή σκηνοθέτης;

Ηθοποιός, σκηνοθέτης κατά συνθήκη. Αν κάτι με ιντριγκάρει μπαίνω και στην διαδικασία να σκηνοθετώ.

Τώρα που είσαι μία ηλικία ώριμη, υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να ξαναπαίξεις;

Όταν ήμασταν στη β σκηνή του Θεάτρου Άλμα με τη Θάλεια μας είχαν σκηνοθετήσει κατά σειρά ο Κιμούλης και ο Φιλιππίδης. Ο Κιμούλης μας είχε κάνει τις Επικίνδυνες Σχέσεις και ο Φιλιππίδης τις Ιδιωτικές Ζωές. Και οι δύο ρόλοι ήταν για πολύ μεγαλύτερους από την ηλικία μου. Ενδεχομένως αυτούς τους ρόλους θα ήθελα.

Βάζεις ταμπέλες στο θέατρο; Το διαχωρίζεις σε ποιοτικό και εμπορικό;

Θέλοντας και μη υπάρχουν κάποιες διαχωριστικές. Αλλά εγώ δεν τις βάζω. Έχουν μπει. Για μένα δεν υπάρχει ποιοτικό και εμπορικό θέατρο. Υπάρχει το καλό θέατρο και το κακό.

Πώς βλέπεις την τάση παιδιών να βγαίνουν από ριάλιτι και να ασχολούνται με την υποκριτική ή γενικότερα με τους καλλιτεχνικούς χώρους, εκμεταλλευόμενοι την δημοσιότητά τους; Σίγουρα βέβαια ένα παιδί που θα βγει δε θα παίξει το ρόλο του Θείου Βάνια.

Εγώ δεν το βλέπω αρνητικά. Εφόσον αυτά τα πρόσωπα έχουν μία πρόσκαιρη δημοσιότητα και μία δύναμη δεν το θεωρώ αθέμιτο. Η δουλειά του ηθοποιού είναι μία διαδρομή μαραθώνιος. Δεν είναι 100αρι. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί.

Έχεις συναντήσει δυσκολίες στο ξεκίνημά σου;

Υπήρξε μία καχυποψία στην αρχή με μένα γιατί ανέλαβα από πολύ νωρίς να κάνω τις δικές μου δουλειές παραγωγικά. Δηλαδή επέλεξα το δρόμο και της παραγωγικής δραστηριότητας. Οπότε σίγουρα κάποιοι έλεγαν από πού ξεφύτρωσε αυτός; Εύλογο. Αλλά ο χρόνος το δείχνει μετά. Οι δυσκολίες μας σφυρηλατούν κιόλας.

Η κρίση έχει χτυπήσει πολύ εσάς τους ηθοποιούς;

Σίγουρα όπως σε όλους τους τομείς. Και το θέατρο και τον κινηματογράφο. Απλώς επειδή είναι πολύ δημιουργική αυτή η τέχνη, και βασίζεται σε πολλούς τομείς όπως στη φαντασία, έδωσε τη δυνατότητα , να μη βασιζόμαστε τόσο πολύ σε ευκολίες αλλά στην δημιουργικότητα.

Η τηλεόραση σε ενδιαφέρει τώρα;

Αν υπάρξει ένα καλό σενάριο που θα μπορούσα να υπηρετήσω ασφαλώς με ενδιαφέρει. Αλλά με ενδιαφέρει και στη φάση που βρίσκομαι να μπορώ να έχω και μία συνολική αίσθηση τι συμβαίνει στο εγχείρημα που θα με καλούσαν να πάω.

Τρία στοιχεία που αγαπάς σε σένα και τρία που θέλεις να αλλάξεις

Θεωρώ ότι τον εαυτό μας ολοκληρωτικά ή δεν τον ξέρουμε ή δε θέλουμε να τον καταλάβουμε. Σιγουρα είμαι ένας άνθρωπος εργατικός, συναισθηματικός-ευαίσθητος, και είμαι και υπομονετικός. Στα άλλα τρία πάμε τώρα. Είμαι πολύ παρορμητικός, εμμονικός λόγω της δουλειάς το οποίο είναι και καλό και όταν εξαντλείται η υπομονή ίσως χάνω το δίκιο μου απο τα νεύρα μου.

Τα επόμενα σχέδιά σου;

Φέτος έχω αφιερώσει τη χρονιά στο θέατρο. Μετά θα επαναληφθεί ο Άμλετ στο Alter Apas. Από τον Οκτώβρη θα είμαστε με τον Αρη Λεμπεσόπουλο με το Λουλούδι στο Στόμα, και μετά θα έρθει μία παραγωγή έκπληξη που δεν μπορώ να πω περισσότερα!

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.