Ο Βασίλης Παλαιολόγος στο travelgirl.gr: “Κάθε περιστατικό βίας πρέπει να καταγγέλλεται αλλά η προσοχή μας να είναι αυξημένη μήπως και περάσουμε τα όποια όρια”

Ο Βασίλης Παλαιολόγος είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Πρωταγωνιστεί σε μία από τις φετινές εμπορικότερες επιτυχίες στο Terror στο Θέατρο Αθηνών, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Ευγενής, σοβαρός, με καθηλωτικό βλέμμα, ο Βασίλης κατάφερε να ξεχωρίσει με το ταλέντο του και την επιβλητικότητά του.

Ο Βασίλης Παλαιολόγος στο travelgirl.gr: “Κάθε περιστατικό βίας πρέπει να καταγγέλλεται αλλά η προσοχή μας να είναι αυξημένη μήπως και περάσουμε τα όποια όρια”

Το δικαστικό θρίλερ TERROR επιστρέφει: Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα
Το δικαστικό θρίλερ TERROR επιστρέφει: Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα

Βασίλη πρωταγωνιστείς σε μία παράσταση με τεράστια εμπορική επιτυχία. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται και λίγα λόγια για το ρόλο που έχεις.

Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι σε καμία νέα δουλειά δεν μπορεί κάποιος να προδιαγράψει την επιτυχία ή το αντίθετο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πρωταρχικό ρόλο τον συναντάμε στο ίδιο το κείμενο. Στο έργο που με τόση μαεστρία έχει καταθέσει ο Ferdinand Von Schirach. Δομικά έχει ενεργοποιήσει ισχυρούς πυλώνες ώστε ή όποια διαπραγμάτευση, να μην αμφισβητείται σε επίπεδο νομικού περιεχομένου όσον αφορά στο γερμανικό δίκαιο αφού εκεί εκτελείται η συγκεκριμένη δίκη. Τα θέματα όμως που θίγονται αφορούν σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους πληθυσμούς. Εσωτερική πάλη και αποφάσεις συνείδησης, ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αξιοπρέπεια και ανθρώπινη υπόσταση, δίκαιο και ηθική, είναι κάποιες από τις έννοιες- αξίες που θίγονται κατά τη διάρκεια της δίκης. Έπειτα η ανάγνωση του κειμένου από το σκηνοθέτη Γιώργο Οικονόμου και η υλοποίησή του. Η διανομή και η υπευθυνότητα με την οποία όλοι οι συντελεστές έχουν αντιμετωπίσει το ρόλο τους ο καθένας ξεχωριστά, η επικοινωνία της παράστασης και τέλος η από στόμα σε στόμα διάδοση από τους ίδιους τους θεατές. Αυτοί είναι κατά την ταπεινή μου άποψη κάποιοι από τους λόγους της επιτυχίας της παράστασης. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δίκη υπάρχω ως δικαστής, ως ο αμερόληπτος νομικός που πρέπει να φροντίσει για την πορεία- εξέλιξη της δίκης έτσι ώστε να ακουστούν όλα όσα πρέπει και ταυτόχρονα η ροή να είναι ελεγχόμενη μέχρι την έκβαση.

Ο κόσμος στο τέλος καθορίζει την ετυμηγορία. Πιστεύεις ότι μία διαδραστική παράσταση είναι αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις τελικά;

Σαφώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βάζεις τους θεατές- ενόρκους να αποφασίζουν για την τύχη του κατηγορουμένου Λάρς Κοχ. Δια βοής οι πρόγονοι αποφάσιζαν για σημαντικά θέματα. Οι ένορκοι έρχονται αντιμέτωποι με πτυχές της συνείδησης και μέσα από αυτές οδηγούνται σε συγκρούσεις απόψεων και επιχειρημάτων κάτι που τους κάνει παθιασμένα να παρακολουθούν αυτή την υψίστης σημασίας δίκη. Οι εντυπώσεις λοιπόν κερδίζονται και από αυτό το στοιχείο/ εύρημα του συγγραφέα.

Τα θέατρα από την στιγμή που ο κορωνοιός μπήκε στην ζωή μας πέρασαν και περνούν μεγάλη κρίση. Πώς το αντιμετώπισες

Η κρίση που προέκυψε από τη συγκεκριμένη πανδημία έφερε πιστεύω τον κάθε ένα από μας αντιμέτωπο με την ατομική ευθύνη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το TERROR. Η διαχείρησή της τοποθετείται κατά την άποψη μου σε διάφορα επίπεδα: κεντρικής διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και ατομικής διαχείρησης. Η επίδραση και τα αποτελέσματα ευδιάκριτα και αδιαμφισβήτητα όσον αφορά στο θέατρο και στις τέχνες γενικότερα. Δύσκολα μπορείς να αντιδράσεις όταν από συμβάντα πάνω από τις δυνάμεις σου, καλείσαι να πάρεις προσωπικές αποφάσεις. Σημαντικό για μένα πέρα από την αδιαπραγμάτευτη συμμετοχή-βοήθεια της πολιτείας είναι και η στάση μας. Κατανοώ τη δυσκολία, στέκομαι με απόλυτη σοβαρότητα και περιμένω οπλισμένος με υπομονή. Κρίνοντας λοιπόν με απίστευτο αίσθημα ευθύνης επαναρχόμαστε στη παράσταση που αγαπήσαμε όλοι με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να διακόψουμε.

Το δικαστικό θρίλερ TERROR επιστρέφει: Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα
Το δικαστικό θρίλερ TERROR επιστρέφει: Οι πρώτες φωτογραφίες λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι έχουν στραφεί στο θέατρο. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Μα είναι αυτή η απίστευτη ανάγκη να υπάρχει κάτι στη ζωή μας το οποίο να τροφοδοτεί τη σκέψη μας, να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς δράσης-αντίδρασης. Το θέατρο για πολλούς είναι διέξοδος από την καθημερινότητα και τις νοσηρότητές της. Το θέατρο είναι υγιής πυρήνας που σε επίπεδο ατομικότητας αλλά και συλλογικότητας εκκολάπτει δυνατούς οργανισμούς. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τους νέους να συγκαταλέγουν το θέατρο στις προτιμήσεις τους.

Στην κοινωνία μας καθημερινά συμβαίνουν πολλά τραγικά συμβάντα. Από κακοποιήσεις μέχρι δολοφονίες. Τι φταίει τελικά σε αυτό; Θεωρείς ότι ο εγκλεισμός των προηγούμενων μηνών έπαιξε ρόλο

Διάβασα ότι μετά τα σκληρά μέτρα του lockdown υπάρχει μια τάση αύξησης του φαινομένου του ελατηρίου όπως το ονόμασαν στην εγκληματικότητα με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών. Έχει παρατηρηθεί αύξηση σε οποιαδήποτε μορφή βίας και κατ΄επέκταση στην αύξηση της εγκληματικότητας. Η παιδεία ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο σε κάτι τέτοιο. Η κρίση μπορεί να πυροδοτήσει, η απουσία κανόνων και η αίσθηση ανομίας. Οφείλουμε και μεις ως πολίτες να να είμαστε ενεργοί όμως στις περιπτώσεις που παρατηρούμε ή διαπιστώνουμε φαινόμενα βίας.

Συνεχώς μιλάμε για οικονομική κρίση και έχουμε αφήσει πίσω την ηθική κρίση. .Για σένα ποια είναι η σημαντικότερη

Στην παράσταση TERROR συναντάμε τις έννοιες ηθικής και αξιών. Οι ηθικές κρίσεις έχω την αίσθηση ότι μπορεί να επηρεαστούν από τις οικονομικές κρίσεις. Προσωπικά πιστεύω πως η πολιτική οργάνωση στερείται εγκυρότητας αν δεν συνδέεται με ακλόνητες πανανθρώπινες αξίες.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στον χώρο του θεάτρου. Έχεις δεχθεί στο παρελθόν κάτι ανάλογο;

Έχω την αίσθηση ότι δεν πληθαίνουν απλά ήρθαν στη γνώση μας περιστατικά που υπήρξαν πολύ καλά κρυμμένα για χρόνια. Κάθε περιστατικό βίας πρέπει να καταγγέλλεται αλλά η προσοχή μας να είναι αυξημένη μήπως και περάσουμε τα όποια όρια. Δεν έχω υπάρξει θύμα όλα αυτά τα χρόνια αλλά αν θέλετε ήμουν πάντα σε επαγρύπνηση και είχα το σθένος και τη δύναμη εν τη γεννέση να αντιμετωπίσω όποια τέτοια εκδήλωση.

Τι συμβουλεύεις στους συναδέλφους σου κι όχι μονο όσον αφορά στη βία; Να βγαίνουν και να μιλάνε για όσα έχουν βιώσει;

Μα πως αλλιώς θα προχωρήσουμε σε εξυγίανση του φαινομένου; Τίποτα και κανένας δεν αξίζει την ευτέλιση της προσωπικότητας μας. Κυνηγάμε τα όνειρα μας…δεν σταματάμε.

Επόμενα σχέδια 

Θα ήθελα να αφορούν στην αυτοβελτίωση και στο ευ ζην.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.