Δημητσάνα-Στεμνίτσα: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας

Το οδοιπορικό μου στα χωριά της Γορτυνίας με έκανε να έρθω κοντά στη φύση, στις παραδόσεις, στους ανθρώπους που είναι απαλλαγμένοι από το άγχος της καθημερινότητας. Η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τη Βυτίνα και η καθεμιά της έχει μία μοναδική ομορφιά. Πάμε να τις γνωρίσουμε.

Διαβάστε επίσης: Οδοιπορικό στην Αρκαδία: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας

Στεμνίτσα: Ένα ζωντανό χωριό που κρατάει τις παραδόσεις

Διασχίζεις λιθόστρωτα καλντερίμια, χαζεύεις τα ωραία σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια και τις εντυπωσιακές πόρτες και βρίσκεις το καφενείο γεμάτο – νέοι παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα. Η Στεμνίτσα είναι ένα ζωντανό χωριό χάρη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρεί μια παράδοση αιώνων και απ’ την οποία αξίζει να περάσετε μια βόλτα.

Κατά τα άλλα, στο χωριό μπορείτε να δείτε ένα ωραίο λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Στεμνίτσας είναι η θέση της: αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με τις ωραίες γειτονιές και τοδραστήριο Μουσείο Υδροκίνησης, και κυρίως στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια (Νέα και Παλιά Μονή Φιλοσόφου και Μονή Προδρόμου), τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε αυτόνομα ή μέσω της διάσημης πεζοπορικής διαδρομής μέσα από το φαράγγι. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει με το παραπάνω να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στον Λούσιο Ποταμό και στην Αρχαία Γόρτυνα

Δημητσάνα: Η μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου

«Είχαμε έλλειψη από μολύβι και χαρτί και επήραμεν την βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμεν φουσέκια. Μπαρούτι είχαμε. Εκανε η Δημητσάνα»,γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, και η αλήθεια είναι ότι, για να κατασκευάσουν φυσίγγια, έσκιζαν σελίδες από πολύτιμα χειρόγραφα που είχε στη συλλογή της η σχολή και η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.  Οι Δημητσανίτες, μάλιστα, ήταν απαλλαγμένοι από τη συμμετοχή στις μάχες, για να ασχολούνται απερίσπαστοι με την κατασκευή φυσιγγιών και να ανεφοδιάζουν όλη την Πελοπόννησο. Η σημερινή βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και μια πλούσια συλλογή βιβλίων και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: Δημητσάνα: Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποκαλύπτει τον ιστορικό της πλούτο

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Ένα από τα must visit αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι το Μουσείο Υπαίθριας Υδροκίνησης το οποίο προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Τι θα δείτε ;

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που  έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς λειτουργεί χάρη στο πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο.

Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Μουσείο Υδροκίνησης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Με τη δύναμη του νερού».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το Λάθος: Το travelgirl.gr μπήκε στην κουζίνα και μαγείρεψε τοπική συνταγή!

Μετά από 7 ώρες ενός μοναδικού οδοιπορικού στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας, το φαγητο ήταν απαραίτητο. Η ταβέρνα το Λάθος στη Δημητσάνα και ο Κώστας μας περίμενε για να δοκιμάσουμε τις τοπικές λιχουδιές από τα προιόντα της περιοχής. Το ένα πιάτο ερχόταν μετά το άλλο. Χωριάτικη σαλάτα, χόρτα, μαραθόπιτα, αυγά με πατάτες τηγανητές, κοκκινιστό μοσχαράκι, κόκκορας με χυλοπίτες και αρνάκι στη γάστρα ήταν τα πιάτα που μας περίμεναν για να τα γευτούμε!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φυσικά μόλις τελείωσε το υπέροχο φαγητό, μπήκα στην κουζίνα όπου ο Κώστας με περίμενε για να φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή.

Τα δύο αυτά χωριά αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος κάθε εποχή του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ταξίδι θα το επαναλάβω όχι όμως για δουλειά αλλά για να το απολαύσω όπως πρέπει!

Διαβάστε επίσης: Βυτίνα: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πέτρινο χωριό της Γορτυνίας και σου εξηγεί τους λόγους που είναι προορισμός κάθε εποχή του χρόνου

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Ευχαριστώ θερμά…

Τον Βασίλη Παλιάκη για τη φιλοξενία του στο Aiora Suites και την ξενάγηση που κάναμε στα υπέροχα γύρω χωριά (Aiora Suites, 27950 22992)

Τη φίλη μου Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)

Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.